8
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 5, 2021 @ 18:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Svakog 5. decembra obiljelježava se Međunarodni dan volontera. Ove godine, ovaj praznik Crveni križ Federacije BiH obilježava pod motom „Zajedno smo #NEZAUSTAVLJIVI“. 

Cilj je ukazati na značaj volontera, ali i na njihov ogroman doprinos u borbi sa pandemijom i drugim krizama koje su nas zadesile.

– Zaista smo ponosni na naše nevjerovatne volontere koji su u službi humanosti 24 sata, 365 dana u godini. Iako se obim današnjih izazova konstantno povećava nada postoji. Nada u obliku bezbroj dobrih djela, koja se prenose od jedne do druge osobe jer gdje god i kad god je kriza tu je i volonter Crvenog križa, koji je spreman podržati i pomoći onima u potrebi. Njihova posvećenost je nepokolebljiva, a njihovo saosjećanje nema granica. Oni su nezaustavljivi i zaista smo zahvalni svim našim volonterima, kojih je trenutno više od 3.000 – poručeno je iz Crvenog križa Federacije BiH (CKFBiH).

Dodijeljena priznanja

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera Crvenog križa FBiH dodijeljena su i priznanja Crvenog križa „Volonter godine“. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ove godine, dodijeljena su 23 priznanja u 9 kategorija. Riječ je o oblasti prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalnim uslugama, odgovoru na katastrofe i krizne situacije, promociji Crvenog križa i humanih vrijednosti, jačanju volonterske mreže te najboljem mladom volonteru. 

Dodijeljena su i dva priznanja posthumno, sekretaru Crvenog križa općine Usora Borisu Penavi kao i Hidajetu Mehanoviću iz Crvenog križa općine Zavidovići.

Humana misija

Također, volonteri Crvenog križa FBiH organizirali su i Konferenciju mladih CKFBiH koja okuplja zastupnike mladih iz cijele Federacije. 

Razgovarano je o realiziranim aktivnostima, ali i planovima za narednu godinu. Organizirana je i obukla mladih o COVID-19 virusu, vakcinama i aktivnostima odgovora na pandemiju i proces imunizacije stanovništva.

Crveni križ Federacije zahvaljuje se svim volonterima koji svoju humanu misiju provode uvijek i za svakoga.

– Dragi volonteri, budite spremni, brinite se o sebi, čuvajte jedni druge i nezaboravite – zajedno smo #nezaustavljivi. Sretan vam Međunarodni dan volontera.

LIDER