Medvedev: Približavamo se nuklearnoj apokalipsi

Bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev (Dmitry) izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla.

Medvedev tvrdi kako se svijet približava “nuklearnoj apokalipsi” zbog slanja oružja Ukrajini.

Povećanje prijetnje

On je navedene primjedbe iznio u sklopu intervjua koji je dao glavnim ruskim medijima, uključujući i državnu novinsku agenciju Ria Novosti.

– Je li prijetnja od nuklearnog sukoba prošla? Ne, nije prošla. Povećala se. Svaki dan kad se isporučuje strano oružje Ukrajini, približavamo se nuklearnoj apokalipsi… Imam osjećaj da do određenog trenutka nisu vjerovali i nisu vidjeli kolika je odlučnost Rusije, njenog predsjednika ili vrhovnog komendanta, da učini ono što smo mi učinili – kazao je Medvedev, prenosi Ukrajinska Pravda.

Posljedice komplikovanije 

– I krivo su izračunali. Posljedice su puno komplikovanije nego što su mogle biti da su s nama potpisali dokument u decembru – dodao je.

Medvedev je vjerovatno mislio na sporazum o “neširenju NATO-a” i “pomicanju” granica Saveza na stanje iz 1997. godine, što je Rusija predložila u decembru 2021., odnosno dva mjeseca prije početka invazije.

Posljednji put pitanje ruske nuklearne prijetnje pokrenuto je u februaru, nakon odluke Moskve da se povuče iz Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja. Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je kritizirao plan Ujedinjenog Kraljevstva da Ukrajini isporuči granate s osiromašenim uranom, tvrdeći da se radi o oružju s “nuklearnom komponentom”.