Mehmedović povodom govora u Kninu: Opet BiH brane oni koji su je napadali

mehmedovic

U službenom programu 27. godišnjice operacije “Oluja”, koji je direktno prenošen putem TV-a, od strane službenih spikera ponovo su iznesene tvrdnje da je Hrvatska vojska spriječila genocid nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini omogućivši deblokadu, navodi u svojoj objavi poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović te poručuje da opet BiH brane oni koji su je napadali.

– Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već mjesecima iznosi istu tezu, a godinama se to nameće u izjavama bivših i sadašnjih funkcionera Hrvatske kao što je npr. bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. Na žalost, iz BiH se ne odgovara na takve navode i pitam se zašto se dopušta da se Hrvatska neometano nameće kao spasilac Bošnjaka od genocida 2 u Bihaćkoj krajini i kome to u političkoj eliti kod Bošnjaka odgovara i zašto se o tome uporno šuti – napisao je Mehmedović.

“Tendenciozno nametanje”

Upitao je: Da li nam se time šalje signal da će nam Hrvatska pisati historiju i da smo prećutno prepušteni pod hrvatsku interesnu sferu?

– Pozivam generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da odgovore na navode izrečene u službenom protokolu i programu 27. godišnjice vojno redarstvene operacije “Oluja”, ali i političku elitu bosanskih stranaka da nam kažu šta znaju o tendecioznom nametanju Hrvatske kao spasioca Bosne i Bošnjaka od drugog genocida i prepuštanju pod hrvatsku interesnu sferu – navodi Mehmedović.

“Dominacija, tutorstvo i pokroviteljstvo Hrvatske nad BiH”

Podsjeća da je to u govoru rekao i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

– Dakle, to nije ni Milanović ni Plenković već jasan novi jedinstveni hrvatski kurs koji želi označiti dominaciju, tutorstvo i pokroviteljstvo Hrvatske nad BiH, Bošnjacima, mirom u BiH i Dejtonskim sporazumom. Ovo je jasna tendencija izgradnje historijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH i da je bila faktor sprečavanja nastavka genocida. To tako nije niti će biti – zaključio je Mehmedović.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE