Mehmedović: Schmidt svojim odlukama radikalizira Bošnjake, zabrinut sam zbog toga

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u parlamentaroj skupštini Bosne i Hercegovine oglasio se danas, 5. maja, a povodom izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da je zabrinut zbog “radikalizacije Bošnjaka”.

Kako je Mehmedović naveo, izjave visokog predstavnika “stavljaju metu na čelo Bošnjacima”. 

Saopćenje zastupnika prenosimo u cijelosti.

“Visoki predstavnik Schmidt je rekao da ga brine radikalizacija Bošnjaka. To je stavljanje mete na čelo Bošnjacima, a ne onima koji su odgovorni za radikalizaciju, a njih ima na raznim stranama.

Više sam puta upozoravao da Schmidtovi potezi ciljano žele izazvati radikalizaciju Bošnjaka, da se želi isprovocirati Bošnjake da sruše OHR i postanu izvođači radova za Srbiju i Hrvatsku, ali i da je cilj da se u finalu izjednači politički narativ Bošnjaka sa Dodikizmom. Schmidt je postavio zamku, a neki su se na to upecali. To je ili teški politički amaterizam ili opasan plan da Bošnjaci naredih 20 godina igraju ulogu Dodika u BiH i ulogu Čovića u BiH.

Sjetimo se izjave Lajčaka 9. juna 2019. godine kada je proturio tezu o ‘transformaciji međunarodnog prisustva u BiH’, nije li ovo dio plana u kome mi bosanski građani treba da radikalizacijom otjeramo Visokog predstavnika, a time zatvorimo OHR, bez da se ovlasti prenesu na neku od bosanskih institucija.

‘Nije ogledalo krivo što je lice ružno’, govorio je rahmetli Alija. Sada neki samo mogu biti u pravu pred ogledalom, ali je za Bošnjake ključno da politički ubijede Zapad a ne da idu u lov na vještice žrtvujući Bošnjake i pretvarajući ih u Dodika i Čovića u narednih 20 godina. Ako je to plan, ja ću prvi biti protiv tog plana. To nije politički plan, već plan za političko samoubistvo Bošnjaka.

Posljednji protesti pred OHR-om: Bez obzira što su bili potrebni, kakav je politički rezulatat: vidjeli smo Schmidta, koji se smijao s prozora dok je gledao mali broj okupljenih (u odnosu koliko ih je trebalo biti), sada ga brine radikalizacija Bošnjaka. Šta se postiglo protestima: da se pokaže da Bošnjaci zapravo ne protestuju protiv OHR-a jer nije bilo 50 hiljada već nekoliko hiljada ljudi. A dalo je pravo Schmidtu, uz ostalo, da nam stavi metu na čelo i zabrine se nad radikalizacijom Bošnjaka.

Bojim se da postoji tajni dogovor izmedju ključnih domaćih i nekih stranih igrača, prema kojem će se sve što je Dodik radio i po čemu je slovio kao čovjek koji stvara antizapadnu histeriju i po čemu je bio predvodnik radikalizacije – biti oprano od strane Bošnjaka sa konfrotacijom sa Zapadom koja nema nikakvog efekta a to smo upravo vidjeli na posljednjim protestima. Ko ima takav dogovor? To je ključno pitanje.

Vidimo da su Draganu izborni zakon i Schmidt poslužili da 6 maja bez protukandidata bude izabran na čelo HDZ-a. A on je još najavio svoje povlačenje koje će i izvesti na vrlo mudar način. Politički opasno korištenje radikalnih, antizapadnih termina, medijsko-političko čupanje ušiju američkom ambasadoru i stvaranje antizapadne histerije nije mudra i promišljena politika, već satanizacija vlastitog naroda i pretvaranja Bošnjaka u kolektivnog Dodika. Ako to uradimo, ako političkim amaterizmom ili personalnim interesima dozvolimo da se stavi znak jednakosti između Dodika i bošnjačke politike, onda smo napravili najbolji posao za Dodika i postali veš mašina za pranje radikalne političke istorije RS-a i sljedbenika HZHB.