Mehmedović: Zašto Plenković, kao i Dodik, govori o “izvornom Daytonu”

1632207633 BG VUCIC SOT 200921 MBM20210920 184736670 00 03 11 05 Still001 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Šemsudin Mehmedović, poslanika SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prestane upotrebljavati terminologiju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o “vraćanju na izvorni Dayton”.

Hrvatska bi kao znak da zaista ima drugačiji odnos prema BiH trebala prestati koristiti terminologiju kakvu koristi Dodik, poručio je Mehemdović i dodao da “makar premijer Hrvatske ne bi smio zvučati isto kao i Dodik”.

Podsjećamo, Plenković je jučer, između ostalog, kazao da “uloga Hrvatske nije da pregovara o izmjenama Izbornog zakona, nego je želja da se stvari vrate na izvorni Dejtonski mirovni sporazum jer se Hrvati u BiH ne osjećaju dovoljno zastupljenima u bh. institucijama”.

ČITAJ JOŠ:  Mehmedović Borelju: Vi ste od danas visoki predstavnik Tuđmanove politike

Slično frazu “izvorni Dayton” ponovio je i Dodik, nekoliko sati kasnije…

“Naša najava da ćemo povući saglasnost je vraćanje na izvorni Dayton, a ne teritorijalno prikrajanje Bosne i Hercegovine”, kazao je člana Predsjedništva BiH.

Šemsudin Mehmedović je zaključio kako se “očito radi o koordiniranim političkim nasrtajima naših susjeda na Bosnu”.

“Isti dan i Dodik i Plenković koriste termin ‘izvorni Dayton’. Očito je da postoji jasno iskazana namjera ozvaničenja kontrole reformi i napretka u BiH i uslovaljavanje tog napretka i reformi manje, više otvoreno od dva velika susjeda BiH. To je ta politička granica ili kontrola ‘političkog neba’ u kojoj su i BiH i Bošnjaci žrtve ‘superkontrolora’ države iz Zagreba i Beograda. Čuti Plenkovića i Dodika da u isto vrijeme koriste termin ‘izvorni Dayton’ i da govore o ‘povratku izvornom Daytonu’ je nešto što više nikog ne čudi. Očito se radi o koordiniranim političkim nasrtajima naših susjeda na Bosnu”, naveo je na kraju svoga posta na Facebooku Šemsudin Mehmedović.

ČITAJ JOŠ:  Mehmedović Borelju: Vi ste od danas visoki predstavnik Tuđmanove politike
GODISNJICA
MARKETING