Mehmedović žestoko u srž: Zapad nas gura u ruke Rusije, to će Vučić vješto iskoristiti…

mehmedovic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Izjave francuskog predsjednka Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza da neće biti hitnog prijema Ukrajine u EU su divna vijest za Rusiju, hitan prijem Ukrajine je bio nada za cijeli region Zapadnog Balkana, smatra zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović.

Divna vijest za Rusiju. Tužna vijest za Ukrajince. Ginu za EU do posljednjeg Ukrajinca. Tužna vijest i za BiH. I za države Zapadnog Balkana koje su iznenada dobile nadu. Dobra vijest za proruske destabilizatore na Zapadnog Balkanu. Ovim je Rusija dobila signal da može intezivirati aktivnosti na destabilizaciji BiH i Zapadnog Balkana – poručio je Mehmedović.

ČITAJ JOŠ:  Liga Prvaka: Može li Barcelona napraviti još jedno čudo posvjedočine na OBN-u u srijedu

Kao ključno Mehmedović smatra da su Macron i Scholz “odbijanjem hitnog prijema Ukrajine u EU natjerali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da istraje u naumu da sjedi na dvije stolice”.

– Srbiju su ponovo odgurnuli u zagrljaj Rusije i Kine. Oni proruski faktori u Srbiji  koji su kritikovali Vučićeve poteze u UN-u u glasanju oko Ukrajine sada imaju dodatne argumente da ponovo pokrenu proruske proteste u Beogradu i u mjesec dana pred izbore u Srbiji utiču na Vučićev kurs. Pred izbore, on će morati radikalnije zaokrenuti prema kursu Rusije i Kine. A time će uticati  i na cijeli Zapadni Balkan – ističe Mehmedović.

Navodi i da je sasvim sigurno “da se nakon početnog  iznenadnog zakoreta i ofanizivnog odgovora iz EU ponovo javlja obeshrabrujući ton koji slušamo iz EU 30 godina”.

ČITAJ JOŠ:  Ponovljeni postupak po tužbi Mehmedovića: On traži 30.000 KM, Pravobranilaštvo predlaže 100 KM

– Koliko će potrajati? Dok Rusija ne krene na Moldaviju i Gruziju?Jasno je da postoji model da EU hitno primi u svoje članstvo Ukrajinu, BiH, Moldaviju, Gruziju … one zemlje koje je pomenuo Stoltenberg kao moguće ciljeve Rusije. I zemlje Zapadnog Balkana. Taj model može biti samo simbolično članstvo bez benefita potpunog članstva kao što je uticaj na glasanje, pristup fondovima i sredstvuma i sl. Moldavija je to već skontala, i lagano se odmiče od zapada koji je spreman žrtvovati Ukrajinu za svoje energetske interese, a kamo li male zemlje.

ČITAJ JOŠ:  Mehmedović rezimirao mandat u Parlamentu: Izuzetno neefikasno, sve vrijeme su nas pratile blokade

Ko hoće – taj može. U srži EU očito postoji anti EU koncept koji otvara prostor Rusiji – poručio je Mehmedović.  

Ističe da je ovim stavom Francuske i Njemačke oko odbacivanja hitnog prijema Ukrajine, taj prostor Rusima definitivno ponovo otvoren.

– Samo je pitanje kako će efikasno to Rusija iskoristiti i kapitalizirati, a sigurno da hoće. Nije bez razloga Macron prvi rekao da će rat u Ukrajini dugo trajati. A SPD-ov Gerhard Schroeder trasirao Sjeverni tok svom stranačkom kolegi Scholzu – zaključio je Mehmedović, piše Hayat.

GODISNJICA
MARKETING