Mehmet Simsek kao spas za tursku ekonomiju: Novi ministar omiljen je među stranim investitorima

Pored novog imena u Ministarstvu vanjskih poslova Turske, Recep Tayyip Erdogan privukao je pažnju javnosti imenovanjem i novog ministra finansija koji bi se trebao suočiti sa nizom problema koji trenutno opterećavaju tursku ekonomiju.

Predsjednik ove države na ceremoniji u subotu saopćio je kako će ministarstvo finansija preuzeti Mehmet Simsek koji je u svom prvom govoru naglasio kako Turska mora ozbiljno da se pozabavi problemom inflacije.

“Za održivi rast, naš glavni cilj će biti uspostavljanje fiskalne discipline i osiguranje stabilnosti cijena. Za našu zemlju je od vitalnog značaja da srednjoročno smanji inflaciju na jednocifrenu cifru, da poveća predvidljivost u svim oblastima te da ubrza strukturnu transformaciju koja će smanjiti deficit tekućeg računa”, rekao je Simsek.

Prema pisanju brojnih turskih medija, ali i onih na zapadu, Simsek je među ekonomskim krugovima poznat kao čovjek kojeg strani investitori izuzetno cijene.

“Sada kada je Simsek imenovan, to bi mogao biti signal da je Eredogan voljan promijeniti kurs svoje ekonomije i politike niskih kamatnih stopa koju mnogi krive za izazivanje akutne krize troškova života te slanje lire na rekordno niske vrijednosti”, piše Financial Times.

Stručnjaci procijenjuju kako bi se Simsek mogao vratiti na tradicionalnu monetarnu politiku što bi moglo potencijalno uključivati i veće troškove zaduživanja.

“Simsek je bio ministar finansija i zamjenik premijera u periodu od 2009. do 2018. godine i u tom periodu bio je visoko cijenjen među stranim investicionim krugovima u Turskoj”, piše Daily Sabah.

Inače, kada je riječ o Simsekovoj biografiji, novi ministar finansija kurdskog je porijekla, a školovao se kako u Turskoj tako i u Velikoj Britaniji gdje je diplomirao finansije i investicije 1993. godine.

Tokom svoje karijere, radio je u brojnim fondovima i organizacijama kao glavni ekonomista za regiju Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Također, određeni dio života proveo je i u New Yorku gdje je radio za UBS Securities.

Simsek je u prošlosti nekoliko puta boravio i u Bosni i Hercegovini kao zamjenik premijera i ministar finansija. Tokom boravka 2016. godine, izjavio je kako je razvoj BiH veoma važan za Tursku.

“Razvoj Bosne i Hercegovine, njeno blagostanje i stabilnost, jednako nam je važno kao i blagostanje i razvoj Turske. Zbog toga nastavljamo snažno podržavati BiH”, rekao je tada.

Klix