Meho Beton: Vrijedilo se boriti i pobijediti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mnogo je emocija, ali tuge neće biti. Tuge je bio dosta, i previše. Radost je što je naš Meho danas maturant 9. razreda OŠ „Hasan Kaikić“ u Gračanici. Pobjednik, heroj. Bitka dobivena, hvala svima na podršci. Lafe moj, kapa dolje za sve. Do konačne pobjede, napisao je na svom FB profilu Nedim Šabić, otac gračaničkog dječaka, heroja Mehmeda Šabića, poznatijeg kao Meho Beton.

Njegovo srce je izdržalo što ni odrasli i puno jači ne bi mogli.
Pomoć komšije

Naime, Meho je tog 15. jula 2017. godine u požaru šupe u dvorištu zadobio opekotine na 70 posto tijela koje su mu ugrožavale život. Zahvalan je svom prvom komšiji Osmanu Adžemoviću, koji ga je izvukao iz ognja, iz sigurne smrti. Za taj podvig Adžemović je dobio općinsko priznanje „Zlatnu značku“.

Šupa u kojoj je nastradao

Šupa u kojoj je nastradao

Danas kada razgovaramo s Mehom, kada mu „nabacujemo“ pozdrav, sjećamo se kroz šta su sve prošli on, njegova majka Albinka, otac Nedim, sestra Jasmina. Koja je to borba za život djeteta bila… Pogotovo kada su ljekari u BiH rekli da nema nijedan posto šanse da preživi jer, osim opekotina, ugroženi su bili i dišni organi, bubrezi…

Na klinici u Minhenu, gdje ga je liječio prof. dr. Ninković

Na klinici u Minhenu, gdje ga je liječio prof. dr. Ninković

Boravak na Klinici „Klaić“ u Zagrebu, pa bezbroj putovanja u „Bogenhauzen“ kliniku u Minhenu, u kojoj je Mehu u svoje ruke uzeo Bosanac, prof. dr. Milomir Ninković, stručnjak svjetskog glasa za rekonstruktivnu hirurgiju. Više od stotinu buđenja iz narkoze, više od 25 teških operacija na rukama, nogama, vratu, ušima.
Osvaja zanat

– Sustigao sam gradivo, jer godinu nisam bio u školi. Bit će još operacija, ali ja na to ne mislim. Mislim da završim osnovnu školu, pa da se upišem na autolimarski zanat. Volim to, odem kod jednog čike limara u Gračanici i već pomalo osvajam ovaj zanat. Aktivan sam kao najmlađi član Lovačkog društva „Srndać“. Vrijedilo se boriti i pobijediti bolest – kaže Meho Beton.

Šabić s razrednicama

Šabić s razrednicama

Njegove razrednice Edina Devedžić i Amela Hamidović kažu kako je Meho mali-veliki heroj, šarmer. On se već uključuje u humanitarni rad, hoće drugima da pomogne…