Meksikanci žele da proizvode autodijelove u BiH

Po prvi put u historiji Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) ugostila je predstavnike privrede i ambasadora Meksika, koji su učestvovali na poslovnom susretu o temi “Mogućnost poslovanja između Meksika i BiH”.

Ovo je jedan od načina na koji FIPA želi da privuče investicije u BiH, a tokom ovog sastanka privrednici i ambasador Meksika su informisani o mogućnostima privrede i tržišta u zemlji.

Predstavnici FIPA i Spoljnotrgovinske komore su ovom prilikom upoznali goste o mogućnostima za ulaganje u BiH s fokusom na sektore auto-industrije, metalnog sektora, poljoprivrede, energetike i IT, te izvozom iz BiH i trenutnoj spoljno-trgovinskoj razmjeni između BiH i Meksika, javlja “Fena”.

Ambasador Meksika u Srbiji i BiH Marko Antonio Garsisa Blanko je predstavio osnovne informacije o Meksiku, ističući da je ova zemlje 14. ekonomija u svijetu, sa skoro dva miliona km2 površine, i 129 miliona stanovnika. Od 2014. do 2016. godine zabilježili su prihod stranih ulaganja od 92,7 milijardi američkih dolara.

U BiH istražuju mogućnosti za pronalazak lokalnih partnera za proizvodnju autodijelova.

Ovom prilikom, VTK i Odbor poduzetnika Meksiko-BiH COMCE potpisali su Memorandum o saradnji. Dogovoreno je da FIPA i ProMexico (Agencija za strana ulaganja Meksika) takođe potpišu Memorandum o saradnji nakon što se provedu utvrđene procedure.