Meksiko: Crkva “izronila” iz jezera 40 godina nakon što je poplavljena

Screenshot 2 29
Podijelite vijest

Drevna crkva Virgen de los Dolores u Meksiku “izronila” je iznad površine vode nakon što je suša snizila nivo jezera u kojem je decenijama bila potopljena nakon izgradnje brane u gradu Guanajuato.

Kako su vode jezera u Meksiku presušile, pojavila se crkva Virgen de los Dolores, koja je nestala pod vodom prije više od 40 godina.

Crkva iz 19. stoljeća, koja je danas ruševna, potopljena je 1979. godine izgradnjom brane Purisima, koju je naredio tadašnji meksički predsjednik José López Portillo, objavio je Mexico News Daily.

Smatra se da je sama građevina u dobrom stanju te je ponovo otvorena kao turistička atrakcija.

“Crkva je prethodno bila veoma posjećena jer je u njoj postojao matični ured te je provodila različite procedure koje su bile važne za ovo mjesto”, kazala je Dulce María Vázquez, direktorica općinskog arhiva u gradu Irapuato, u intervjuu za list Milenio.

Crkva Virgen de los Dolores (Foto: EPA-EFE)
Crkva Virgen de los Dolores (Foto: EPA-EFE)

“Usmena predaja govori nam da je ljudima bilo vrlo teško napustiti mjesto, ne samo zbog zgrada, već i zbog osjećaja pripadnosti mjestu. Neki su se opirali dok nisu vidjeli da će voda stići i prekriti cijeli grad”, pojasnila je Vazquez Milenio.

Kazala je da, uprkos činjenici da je crkva bila poplavljena 40 godina, sama konstrukcija građevine ostala je u dovoljno dobrom stanju da privuče posjetitelje zbog čega će se koristiti u turističke svrhe.


Podijelite vijest