MEKSIKO: Fosil guštera star 23 miliona godina

MEKSIKO: Fosil guštera star 23 miliona godina

guster1

Jedan gušter je dužine 4,5 centimetra i širine 1,3 centimetra i isti pripada porodici Anolis. Zbog činjnice da se gušter nalazi u kamenu ćilibar tj. fosiliziranoj smoli, meka tkiva njegovog tijela i koža u dobrom su stanju čak i nakon 23 miliona godina, što se smatra velikim čudom i gdje se naučnici zaista ne mogu začuditi ovog primjera.

Kako naučnici ističu, ovo ipak nije prvi pronađeni fosil ovakve vrste guštera, ali činjenica je velika da je baš ova vrsta nedavno otkrivena. Naučnicima je poznato i istraženo oko 400 vrsta guštera i to iz porodice Anolis. Oni su poznati po veoma profinjenim tehnikama kamufliranja. Kada žele da se zamaskiraju, jednostavno poprime boje okoline i tada se stapaju kako s tom istom okolinom tako i s ljepotom okolice.

Ono što je naručito istraženo jeste i činjenica da je ovo najstariji pronađeni fosilni ostatak, koji je ujedno sačuvan u ćilibaru, inače koji su stari 230 miliona godina. Ipak, ono što se podudara jeste da je prošle 2012. godine u Italiji pronađen fosilizirani ostatak grinja.

 Ono što smatraju kao ćilibar je fosilizirana smola, koja se danas nerijetko može naći kao insekti koji su zarobljeni u smolu i to u trenutku kada je ona bila svježa, odnosno prije više desetina miliona godina. Zbog te sopstvene činjenice naučnici danas mogu pratiti promjene kod pojedinih organizama na ćelijskom nivou.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE