Portal 072info

Mektić: Hrvatska se BiH sveti zbog Orašja

Tvrdnje koje dolaze od zvaničnog Zagreba, a ovaj put od Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Hrvatske, o dolasku hiljade islamskih ratnika s iračkog i sirijskog ratišta u BiH su netačne i zlonamjerne, izjavio je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Istakao je da je 226 bh. državljana boravilo na ovim ratištima, a BiH zna sve podatke o njima. Trenutno ih je tamo 115, 65 ih je poginulo, a u BiH se vratilo 46. Od tih 46, za 20 je izrečena zatvorska kazna, a ostali su obuhvaćeni istragom. U posljednjih pola godine nije bilo nijednog odlaska na sirijsko ratište.

Dodao je da još ne zna šta je pozadina ovakvih, kako ih je nazvao, zlonamjernih pokušaja predstavljanja BiH nesigurnom državom, ali je mišljenja da je sve počelo nakon hapšenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju kojima se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni nad Srbima.

“Došao je red da za nedjela počinjena u prošlom ratu odgovaraju oni koji su ih činili nad srpskim stanovništvom. Hrvatskoj su puna usta podrške za BiH i njen evropski put, ali ako je Evropska unija to što dolazi iz Hrvatske posljednjih nekoliko dana, nikad neću dići ruku za nju. Ako Hrvatska predstavlja EU, dabogda ja nikad ne otišao u nju”, kazao je Mektić, dodavši narodnu krilaticu “daleko im kuća od moje bila”.

Ističe da se Hrvatska, nakon što je mjesecima napadala Srbiju, sada obrušila na BiH, te se zapitao ko će biti sljedeći. Prema njegovim riječima, Grabar-Kitarovićeva ne treba da funkciju gradi na konfliktima, najprije sa Srbijom, a sada i sa BiH jer, kako je naveo, insinuacije i laži sigurno neće dovesti do međusobnog povjerenja i uvažavanja.

Reagujući na njenu izjavu da “istini treba pogledati u oči”, poručio joj je da sama “širom otvori oči”  i da se dobro zagleda u tzv. Nezavisnu Državu Hrvatsku i njene zločine, a posebno u Jasenovcu, gdje je od ustaške ruke stradalo više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Zaključuje da Zagreb deklarativno podržava evropski put BiH, ali da zapravo govori jedno, a radi drugo.

“Da ponovim: ne skrivam ni radikalizam, ni nasilni ekstremizam ni terorizam pod tepih, tim prije jer u posljednje vrijeme nisu zabilježene ni terorističke aktivnosti u BiH, kao ni primjeri novih odlazaka državljana BiH na sirijsko-iračko ratište”, podvukao je Mektić, te dodao da je u svako vrijeme spreman da o svim ovim problemima razgovara sa hrvatskim kolegama.

“Mi nikoga ne napadamo, mi se samo branimo od verbalnih i zlonamjernih napada naših susjeda”, podvukao je Mektić.

I danas je pozvao nadležne obavještajno-bezbjednosne službe Hrvatske, ali i novinara koji je pisao o radikalizaciji u BiH da javno pokažu dokument iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na koji se pozivaju.

Potvrdio je da on ne postoji, a ako ga pokažu javnosti s pečatom odgovorne osobe iz SIPA, Mektić je najavio da će preuzeti punu odgovornost za sve što je do sada rekao.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, kaže da je predsjednica Hrvatske preuveličala broj povratnika iz IS u BiH, te da njene izjave nisu odmjerene.

“I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da to komentarišemo. Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu, a nama prepustiti brigu za naše”, kazao je Izetbegović.

“Dovoljan jedan borac da napravi problem” Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, upozorila je i danas da vraćanje boraca Islamske države u BiH predstavlja preozbiljnu temu za bezbjednost Hrvatske i BiH, jer je dovoljna jedna osoba da napravi problem.

Grabar-Kitarovićeva je dodala da je njen i zadatak svih u BiH da pripadnici Islamske države ne naprave problem, kao i da je neophodno uspostaviti programe i konkretnu saradnju na njihovoj dugoročnoj deradikalizaciji.

“Moram reći da sam zabrinuta i da neću prestati da radim na zadatku zaštite sigurnosti građana”, rekla je ona hrvatskim medijima.

nezavisne.com

Podijelite članak