Melbourne ponovo u lockdownu zbog soja koronavirusa koji se dosad najbrže širi

Screenshot 7 30
Podijelite vijest

U državi Victoria, koja je druga po broju stanovnika u Australiji, uveden je sedmodnevni lockdown kao odgovor na pogoršanje situacije u vezi s koronavirusom u Melbourneu.

Dosad su vlasti registrovale 26 slučajeva te identificirale 150 lokacija na kojima su ljudi mogli biti izloženi virusu. Raste zabrinutost zbog ubrzanog širenja virusa, a to podsjeća lokalno stanovništvo na katastrofalan drugi val koji se dogodio prošle godine u Victoriji. Premijer James Merlino je rekao da se radi o veoma zaraznom soju virusa s oznakom B.1.617. Putnik koji se vratio u državu bio je zaražen ovim sojem virusa koji se širi najbrže dosad.

Slučajevi zaraze su registrovani šrom države, a povezuju se i sa stadionima u Melbourneu.

“S obzirom na to da imamo 10.000 primarnih i sekundarnih kontakata te 150 lokacija izloženosti u državi Victoria, moramo odmah reagovati. Ako budemo čekali predugo, ova stvar će nam pobjeći”, izjavio je Merlino.

U narednih sedam dana stanovnici Victorije će morati ostati kod kuće, izuzetak su oni koji rade ključne poslove, a omogućeni su i odlasci u prodavnicu, vježbanje, pružanje njege i na vakcinaciju. Okupljanja su zabranjena, a putovanja ograničena na radijus od 5 kilometara od doma.

Nošenje maski je obavezno, a škole će biti zatvorene osim za djecu radnika koji obavljaju ključne i važne poslove. Bogomolje i svi manje važni objekti se također zatvaraju.

Očekuje se da će druge države ograničiti dolaske iz Victorije, a Južna Australija ih je već zabranila.

Novi slučajevi zaraze su najveće povećanje od izlaska iz drugog vala u oktobru 2020. godine. Tokom tog vala je zaraženo više od 20.000, a umrlo je 820 ljudi.


Podijelite vijest