Portal 072info

Melez: Nismo dozvolili umanjenje prava radnika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca za djelatnost proizvodnje i prerade metala nakon 11 mjeseci potpisali su predsjednica Grupacije poslodavaca za djelatnost metalne industrije pri Udruženju poslodavaca FBiH Snježana Dropuljić i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

– Dugo smo pregovarali, skoro 11 mjeseci, bilo je brojnih nesporazuma. Održali smo i vanredni Kongres Sindikata metalaca FBiH i pokazalo se da smo mnogo postigli. Prva tačka dnevnog reda Kongresa bila je kolektivni ugovor, pokazali smo čvrst stav i najvjerovatnije poslodavci su to shvatili – pojasnio je za „Avaz“ Melez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
(Melez: Dugo smo pregovarali, skoro 11 mjeseci)

Ugovor se odnosi na 25.000 uposlenih u metalskoj industriji, a bit će na snazi nakon objave u Službenim novinama FBiH.

– Nakon kongresa usaglasili smo i izgladili sve nesporazume s poslodavcima. A moram istaći da smo prvi koji su ugovor potpisali upravo s poslodavcima, a ne s Vladom FBiH kako su to radili drugi. Ovo je vrlo značajno pitanje za svakog radnika – naglasio je Melez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim riječima, došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što predstavlja povećanje najniže satnice za oko 19 posto, a zadržan je topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja.

– Ovo je najbitnije za radnike, zadržali smo skoro 90 posto svih prava koja smo htjeli. Nismo dopustili smanjivanja prava radnika – istakao je Melez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija