Screenshot 1 29
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon što je danas završen prvi dio glavnog pretresa koji je pred Vrhovnim sudom FBiH održan u predmetu protv Ljube i Bekrije Seferovića u “slučaju Memić”, otac ubijenog Dženana okupljenim novinarima je kazao da postoji izreka koja kaže “svako u životu može pogriješiti”.

– Ja moram reći da ima jedna izreka da svako može pogriješiti, a samo budala istrajava na svojima greškama. Vlado Mišković ne poznaje pravo, ja bih volio da ove riječi dođu do njegovog sina. Meni je moj advokat rekao da bi od mene napravio boljeg advokata. Sve što je Vlado Mišković izrekao u sudu je laž. On je meni nudio opkladu “da su Romi”, evo ja mu sada kažem da se kladimo da nisu. Niko u državi ne vjeruje da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. Tužilac Vlado Mišković je pravna budala. On što je danas rekao u sudu je laž. Ovo nije saobraćajna nesreća, Dženan je ubijen – kazao je Muriz Memić.

S druge strane ugledni advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić naveo je da je “ovaj slučaj poučan”.

– Austrougarska je ustanovila ovaj sud. Ovakav slučaj nikada nije bio na ovom sudu. Kazao sam na početku da predsjedavajući sudskog vijeća ne bi trebao da bude na toj poziciji. Ovo je pokušaj Vrhovnog suda da na neki način sačuva čast. Ona ne može biti sačuvana, jer je drugi put doneseno ukidanje odluke. Ovog puta su požurili, 23. jula, čujemo da neki otkazuju i odmore, jer će se desiti novo ročište i hvala im na tome. Ne rade oni to zbog Dženana, Miriza ili Ifeta, oni to rade to zbog sebe – pojasnio je Feraget.

Današnji pretres nazvao je pravosudnom farsom koja ide na teret poreskih obveznika i građana FBiH.

– Ovo je jedna poruka Vrhovnom sudu, neka ih je sramota, ako ukidate da biste donijeli istu odluku, to je ukradeno vrijeme. Ovdje je samo ukradeno vrijeme porodici Memić i meni kao advokatu. Sud je mogao pozivati koga hoće, nek vam vještači cijeli svijet, ali ista će odluka biti, dokazi kažu Dženan je ubijen. Ovo je sramota i pokušaj da se sačuva čast ovog suda, koja je izgubljena, šesta je godina u pitanju – rekao je Ifet.