Memorijalni centar Srebrenica: Poziv za saradnju sa javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva

memorijalni centar srebrenica potocari 2

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine raspisao je danas Javni poziv za izražavanje interesa za partnerstva i saradnju sa organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama, a u svrhu stvaranja Mreže partnera Memorijalnog centra za potrebe izrade i realizacije Strategije Memorijalnog centra Srebrenica za period 2021-2025. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultat je to projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, saopšteno je.

“U okviru projekta ‘Istina, dijalog, budućnost’ želimo okupiti postojeće partnere, ali i nove koji po svom fokusu rada imaju komplementarna polja interesovanja sa aktivnostima Memorijalnog centra. Poziv za izražavanje interesa za saradnju i partnerstva je, u ovom formatu, otvoren za univerzitete, istraživačke centre, muzeje, memorijale, galerije, druge kulturne ustanove, te organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i svijeta, a koje imaju adekvatne reference i dokazanu ekspertizu u oblasti istraživanja genocida i drugih ratnih zločina, međunarodnog humanitarnog prava, ili praktična znanja u realizaciji projekata kulture, umjetnosti, izložbi i drugih aktivnosti koje mogu doprinijeti suočavanju sa prošlošću”, poručio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra.

Poziv je otvoren do 30. januara, a zainteresovane ustanove i organizacije trebaju dostaviti svoje kontakt podatke i informacije o relevantnom iskustvu i radu, koje će poslužiti kao temelj za aktivnosti saradnje.

“Sve informacije je potrebno dostaviti na e-mail info@srebrenicamemorial.org sa naznakom ‘Javni poziv za partnerstva’, te će prijavljene organizacije koje prođu selekciju imati pravo učešća u aktivnostima savjetovanja u procesu izrade Strategije Memorijalnog centra za 2021-2025. godinu, te eventualno i u kreiranju trajnih partnerstava sa institucijom”, dodao je Suljagić.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica naglasili su važnost planiranih aktivnosti za budući rad institucije.

“Koristim ovu priliku da zahvalim Britanskoj ambasadi u Sarajevu i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva zbog podrške ovom projektu, koji nam konačno omogućava da studiozno, strateški i dugoročno pristupimo važnom razgovoru za ovu instituciju, a to je: gdje vidimo ulogu Memorijalnog centra u široj društvenoj zajednici i kako Memorijalni centar može doprinijeti dijalogu o prošlosti, ali i o budućnosti naše zemlje”, zaključio je Suljagić.