Mercedes S klase koji troši 3 l/100 km

Mercedes S klase koji troši 3 l/100 km

slika (5)

Mercedes je predstavio model S500 Plug-In Hybrid uoči njegove premijere na frankfurtskom salonu automobila.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju proizvođaći luksuznih automobila sa snažnim motorima jeste kako da prosječnu potrošnju svojih modela uklope u buduće, stroge ekološke norme.

Mercedes je za svoju novu S klasu odgovor potražio i u hibridnom pogonu, a najnoviji model iz ove porodice nosi oznaki S500 Plug-In Hybrid.

Srce sistema čini novi 3.0 litarski turbo-punjeni benzinski V6 koji razvija 333 ks (245 kW) i 480 Nm obrtnog momenta. Benzinac je uparen sa elektromotorom snage 109 ks (80 kW) i 340 Nm. Baterije su smještene iza zadnjih zedišta, djelimično u prtljažniku, a dijelom ispod njega.

Dva agregata omogućavaju velikoj limuzini da od 0 do 100 km/h ubrza za samo 5,5 sekundi. Maksimalna brzina standardno je ograničena na 250 km/h.

Vozaču su na pritisak dugmeta dostupna 4 načina vožnje: Hybrid (kombinovani), E-Mode (čisto električni), E-Save (el. energija se čuva za kasniju upotrebu) i Charge (u kome se za pogon koristi i el. energija, ali se baterija istovremeno i puni tokom vožnje).

Mercedes S500 Plug-In Hybrid nema veliku autonomiju kretanja pri vožnji isključivo na električni pogon. Ako je benzinski motor isključen, sa punom baterijom automobil prelazi maksimalno do 30 km.

Ipak, osnovna svrha ovog automobila leži u njegovoj niskoj potrošnji. U Mercedesu tvrde da prosječna kombinovana potrošnja iznosi svega 3 l/100 km uz CO2 emisiju od 69 g/km.

Mercedes S500 Plug-In Hybrid naći će se u prodaji tokom 2014. godine, kada će biti poznata i cijena ovog modela.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica