Portal 072info

Merkel: Evropa ne treba tek tako da odbaci Tursku

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da Evropa ne treba da odbaci Tursku, uprkos zabrinutosti zbog većih ovlaštenja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana čime on, navodno, pokazuje manju želju za pridruživanjem Evropskoj uniji, prenijeli su njemački mediji.

U intervjuu za Berliner zeitung Merkelova je rekla da je Turska važan partner u borbi protiv islamističkog terorizma i da je u interesu EU i NATO-a da imaju dobre odnose sa Ankarom.

“Ne bi trebalo tek tako odbaciti takvog partnera, čak i pored negativnog razvoja događaja”, rekla je Merkelova i dodala da Evropa mora zajednički da odluči u kakvim odnosima želi da bude sa Turskom.

Njemački kancelar odbila je prijedloge nekih konzervativnih saveznika o pooštravanju mjera kada je riječ o dvojnom državljanstvu, koje bi ugrozile mnoge od tri miliona turskih državljana koji trenutno žive u Njemačkoj.

Vlada na čijem čelu je Merkelova je u protekloj deceniji često razmatrala mogućnost veće integracije njemačko-turske zajednice, a debata je dobila veće razmjere dolaskom više od milion migranata u posljednje dvije godine.

Podijelite članak