Merkel i Erdogan ručali i razgovarali u četiri oka u vili na Bosforu

Screenshot 1 70
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas kontinuitet u odnosima Njemačke sa Turskom, što je uključivalo i saradnju i kritike Ankare tokom njene oproštajne posjete predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Dvoje lidera ručalo je i razgovaralo u četiri oka u predsjedničkoj vili sa pogledom na Bosfor.

“Uvijek sam govorila da je naša saradnja bila veoma dobra u godinama dok sam radila sa Erdoganom. Kritikovala sam Tursku o pitanju ljudskih prava i individualnih sloboda. Tražili smo rješenja. Mogli smo da imamo razlike, ali smo zavisili jedni od drugih”, rekla je Merkelova novinarima nakon razgovora.

Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)

Merkel je rekla da je njen “savjet” Turskoj danas da očekuje “isto za buduću vladu u Njemačkoj”.

“Odnos između Turske i Njemačke nastavit će se sa svojim negativnim i pozitivnim stranama. To će prepoznati i sljedeća vlada”, rekla je ona.

Merkela i Erdogan su tokom 16-godišnjeg mandata njemačke kancelarke razvili složene, ali bliske odnose koji su se kretali po opasnostima burnih veza Turske sa Zapadom.

Njihova lična veza pomogla je Evropi da se izbori sa izbjegličkom krizom 2016. godine i smiri napetosti na istoku Mediterana prošle godine.

Merkel je pomogla u otklanjanju nekih poteškoća koje su se uvukle u Erdoganove odnose sa Vašingtonom i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Erdogan je na završnom medijskom događaju dva puta nazvao Merkelovu svojim “dragim prijateljem”, a nagovijestio je i poteškoće koje bi Turska mogla imati u promovisanju svojih interesa nakon što je formalno ustupila mjesto novoj koalicionoj vladi koja se formira u Berlinu nakon izbora prošlog mjeseca.

“Da nije bilo koalicione vlade, odnosi Njemačke sa Turskom bi mogli biti lakši. Naravno, nije lako raditi s koalicionom vladom”, rekao je Erdogan, navodi AFP.

GODISNJICA
MARKETING