t 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Evropska unija (EU) ne bi trebala biti podijeljena u raspravi koja se vodi o pitanju vladavine prava u vezi s Mađarskom i Poljskom.

Prisustvovala je zajedničkoj sjednici njemačkih i francuskih parlamentaraca i pritom odgovarala na pitanja prisutnih. Podsjetivši da je na nedavnom Samitu lidera EU vođena opsežna rasprava o zakonu protiv homoseksualnosti u Mađarskoj, Merkel je kazala da je velika većina jasno poručila da Evropa nije samo zajedničko tržište, već ima i zajedničke vrijednosti.

Odluka Evropskog suda pravde

Podsjetivši da korištenje fondova EU sada ovisi o stanju vladavine prava u zemljama članicama, Merkel je rekla da su Mađarska i Poljska ovo pitanje iznijeli na sud te se sada čeka odluka Evropskog suda pravde.

Naglasila je posebno potrebu za širokom i sveobuhvatnom raspravom o zajedničkim vrijednostima unutar EU.

Međusobne optužbe

– Ne bismo se trebali stalno međusobno optuživati, moramo ulagati napore. Inače, ova Evropa ne može ostati zajedno – upozorila je Merkel, napominjući da je to postalo sasvim jasno na Samitu evropskih lidera prošle sedmice.

Na kraju se dotakla i odnosa sa Rusijom, istakavši da bi zemlje EU trebale razgovarati o važnim pitanjima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Odnosi Rusije i EU zaista trenutno nisu dobri –  rekla je njemačka kancelarka.