1 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Osobe koje su primile dvije doze vakcine trebale bi moći putovati iz Velike Britanije u Njemačku bez karantina “u doglednoj budućnosti”, rekla je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je rekla, nakon sastanka s premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) da njena zemlja “kontinuirano preispituje” svoje restrikcije za putovanja tokom pandemije koronavirusa.

Džonson je rekao da smatra da se postiže napredak po tom pitanju, javlja BBC. Merkel boravi u Velikoj Britaniji na svom posljednjem službenom putu u funkciji kancelarke. Na sastanku su razgovarali o trgovini i odnosima nakon Brexita.

Kancelarka je upitana kada će Birtanci koji su primili obje doze vakcine moći putovati u Njemačku. Rekla je da je Njemačka uvela restrikcije kao odgovor na delta varijantu virusa koja se sada “vrlo brzo” širi u njenoj zemlji.

– Ali kao što znate, neprestano preispitujemo svoja ograničenja na putovanja i mislimo da će u dogledno vrijeme oni koji su dobili obje doze vakcine, prema našoj klasifikaciji, a sada je Britanija očito područje s velikom incidencom, moći ponovo putovati bez potrebe za karantinom – rekla je.

To označava promjenu u izjavi kancelarke, koja je prošle sedmice rekla da želi da i druge zemlje slijede njemački primjer uvođenjem oštrijih restrikcija za britanske putnike zbog delta varijante, koja je prvi put identificirana u Indiji.