angela merkel 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 11:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zadovoljna tajmingom odlaska sa političke scene nakon 16 godina na čelu države.

NER FIT

Sada se raduje što će posvetiti vrijeme stvarima koje je morala da zanemari tokom mandata.

Merkelova je rekla da želi da “možda malo putuje ili čita, ili jednostavno uživa u slobodnom vremenu znajući da u narednih 20 minuta ne može da se desi nikakav iznenadni preokret”, objavio je u danas nedjeljnik Frankfurter Algemajne Cajtung, prenosi AP.

Kancelarka Merkel, koja je 2018. godine najavila da se neće ponovo kandidirati na nacionalnim izborima održanim prošlog mjeseca, uspješno je vodila Njemačku kroz niz kriza, uključujući globalnu finansijsku krizu, migrantsku krizu i pandemiju koronavirusa.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Mirne duše mogu da kažem da je ispravno da neko drugi preuzme dužnosti kancelara, rekla je Merkelova.

U Njemačkoj su prošlog meseca održani nacionalni izbori, a Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate trenutno pregovaraju o formiranju koalicione vlade.

Ove tri stranke saopštile su ranije ovog mjeseca da imaju za cilj da sledećeg kancelara imenuju do početka decembra.

Odlazeći vicekancelar Olaf Šolc (Scholz), čiji su socijaldemokrati lijevog centra “za dlaku” pobijedili na izborima, čini se da ima najveće šanse da naslijedi Merkelovu.

Do formiranja sljedeće vlade, Merkelova će ostati na kormilu države i danas u tom svojstvu prisustvuje samitu Grupe 20 u Rimu.

Merkelova (67) je rekla da osjeća zahvalnost što je služila naciji i da sa zadovoljstvom gleda na „dug, a u nekim slučajevima i komplikovan period“ svog političkog angažovanja.

– Možda će kasnije stići i malo melanholije, zaključila je kancelarka.

LIDER