Mesdžid postao dom za mačku i njeno mladunče

1ec6d53fc7c279b23f1d0bed845318f4

Seref Bagli (80), iz turskog grada Izmira, o mački i njenom mladunčetu, koje je pronašao u kompleksu turbeta Mizrakli Dede brine se u mesdžidu (bogomolja muslimana bez munare).

Bagli se već deset godina brine o napuštenim psima i mačkama.

Vođen velikom ljubavlju prema životinjama, Bagli većinu svog vremena provodi u brizi o mački Boncuk i njenom mladunčetu koje je tek doneseno na svijet.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Bagli je kazao kako je majka mačka, čije je uginulo troje od četvero mladunčadi, s mladunčetom došla do turbeta.

U dvorištu su im napravili sklonište, ali su se odlučili izmjestiti ih u mesdžid, kako bi bile na sigurnom dok mladunče ne poraste.

– Boncuk je mladunče donijela u dvorište mesdžida, ali tamo nije bilo sigurno. Nije mi srce bilo mirno. Nisam mogao spavati noću zbog toga. Poranio sam to jutro i izmjestio ih u mesdžid. Mačka me od ranije poznavala i zato mi nije bilo teško izmjestiti ih. U jednom ćošku sam postavio stolić, na njega raširio serdžade (prostirka za molitvu, op.a.) i tu ih smjestio – rekao je Bagli.

Dodao je kako nekoliko puta dnevno dolazi kako bi se brinuo o mačkama.

– Trenutno su dobro i umiruje me to što su sretne. Navikli su se i oni koji dolaze u džamiju. Tu će biti dok mladunče ne poraste. Kasnije ću ih izmjestiti u prostor koji sam napravio posebno za njih – rekao je Bagli.

Dodao je kako ne može riječima opisati sreću zbog pomaganja nevinom stvorenju.

Prethodni članakCNN: Grad koji je godinama bio pod opsadom, sada se bori s drugom vrstom rata
Sljedeći članakBRAVO: Amir Hadžić organizuje iftare za ljude u potrebi