messi
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
NER FIT

Argentinska nogometna zvijezda Lionel Mesi (Messi) je za prelazak u francuskog prvoligaša PSG plaćen i kriptovalutom fan tokenima.

FIXGEHALT

Mesi (34) je napustio Barcelonu u kojoj je proveo 21 godinu i u utorak potpisao dvogodišnji ugovor s PSG-om uz opciju produženja na još godinu dana.

PSG je u svom saopćenju objavio da su fan tokeni uključeni u njegov “paket dobrodošlice”.

Klub nije otkrio o kojem se postotku fan tokena radi, ali je dodao da ih je Messi dobio “u velikom broju”. Klub također nije otkrio sve finansijske pojedinosti ugovora s Argentincem.

LIDER

Fan tokeni su tip kriptovalute koja omogućuje vlasnicima da glasuju uglavnom u manje važnim odlukama vezanim za njihov klub. Među klubovima koji su pokrenuli tokene ove godine su engleski prvak Mančester siti i prvak Italije Milan.

Poput bitkoina ili drugih digitalnih valuta, s fan tokenima se može trgovati na berzi. Također, poput drugih kriptovaluta imaju tendenciju divljih skokova cijena.

PSG je objavio da je primjećeno pojačano trgovanje među navijačima s fan tokenima nakon najave Mesijevog dolaska.

– Šuškanja oko zadnjih transfera u klub uzrokovala su porast u interesu za PSG-ove fan tokene s trgovinom koja prelazi 1.2 milijardi dolara u danima koji su prethodili dolasku – navodi se u saopćenju pariškog kluba, prenosi Hina.

Cijena fan tokena je u sedmici prije Mesijevog dolaska porasla sa 29 na 44 dolara.