Portal 072info

Mesić: Srbija deklarativno priznaje BiH, a podržava Dodika koji je ne priznaje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da zvanična Srbija deklarativno priznaje nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali da istovremeno u svemu podržava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.

– Beogradska politika je otprilike ovakva – mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika koji ne priznaje BiH, rekao je Mesić novinarima na konferenciji “Dve decenije posle”, u Kući ljudskih prava u Beogradu.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Konferencijom su obilježene dvije decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja dejtonskog četvorougla, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i dvije decenije postojanja regionalne koalicije nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.

Mesić je ocijenio da na jugoslovenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist, ocijenio je Mesić koji je bio i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i dodao da se iza navodne brige političara za države zapravo krije “borba za budžet”.

Prema njegovim riječima, pokušaju revizije istorije ne učestvuju samo države regiona, već i drugi faktori, poput Evropskog parlamenta, koji je doneo revizionističku rezoluciju u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primjer da nisu svi socijalizmi bili isti, rekao je Mesić, koji je šezdesetih godina uspio da uđe u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske kao kandidat grupe građana.

On je ocijenio da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učiniti više koraka ka saradnji u regionu, ali je dodao da ipak sve zavisi ko će formirati hrvatsku vladu, nakon predstojećih izbora, zakazanih za 5. juli.

Održavanje konferencije je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda prenosi N1.

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zdravstveni sistem u Hrvatskoj “puca”, za ispomoć u bolnicama angažuju i studente

072info.com

Stejt department kritikovao bh. vlasti

072info.com

Nove mjere u Hrvatskoj: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola poslije ponoći

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6