Meta će platiti 725 miliona dolara kazne zbog podataka koje je dijelio s drugom firmom

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kompanija Meta je pristala da plati 725 miliona dolara za rješavanje dugotrajne tužbe u kojoj se tvrdilo da je Facebook nezakonito dijelio korisničke podatke sa istraživačkom firmom Kembridž analitika.

To je “najveći iznos ikada postignuta u grupnoj tužbi u vezi sa privatnošću podataka i najviše što je Fejsbuk ikada platio za rješavanje privatne tužbe”, rekli su tužioci kasno sinoć, prenosi Bloomberg.

Nagodba dovodi Metu korak bliže rješavanju tužbe iz 2018. godine, nakon što je otkriveno da je britanska istraživačka firma poveza sa predsedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016. dobila pristup podacima čak 87 miliona korisnika. Nagodbu još uvijek mora da odobri nadležni savezni sudija.

Od kada je tužba podneta, Facebook je prestao da dozvoljava trećim licima da pristupe korisničkim podacima preko njihovih prijatelja, rekli su tužioci.

Kompanija je također ojačala svoju sposobnost ograničavanja i praćenja načina na koji treće strane stiču i koriste informacije korisnika Facebooka i poboljšala svoje metode za saopštavanje korisnicima koje informacije Facebook prikuplja i deli o njima, navodi se u podnesku.

Avaz