Meta najavila: Traže da se tri dana sedmično radi u kolektivu

Kompanija Meta je još jedna od tehnoloških kompanija koje su pozvale svoje radnike nazad u kancelariju, više od tri godine nakon što je pandemija koronavirusa prvi put primorala mnoge kompanije da usvoje fleksibilne politike rada od kuće.

Internet gigant koji posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, zatražio je da se zaposleni koji vrate u kancelarije na tri dana sedmično, počevši od 5. septembra. Zaposleni koji su klasifikovani kao radnici na daljinu bit će dozvoljeno da zadrže ovaj status. U izjavi za CNN, portparol Mete je rekao da nova politika kompanije nije “uklesana u kamenu”.

– Posvećeni smo različitim načinima rada i uvjereni smo da ljudi mogu da imaju značajan uticaj i iz kancelarije i kod kuće. Također smo posvećeni stalnom usavršavanju našeg modela kako bismo podstakli saradnju, odnose i kulturu koja je neophodna zaposlenima da najbolje rade svoj posao – rekao je on.

Izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg, najavio je promjenu politike u martovskom postu na blogu. U postu, Zakerberg je rekao da je interna analiza kompanije pokazala da su inženjeri koji su se lično pridružili kompaniji u prosjeku radili bolje od onih koji rade na daljinu.

– Ovo zahtjeva dalje proučavanje, ali naša hipoteza je da je lakše izgraditi povjerenje u ličnom kontaktu i da nam ti odnosi pomažu da radimo efikasnije – napisao je on.

Avaz