Meta traži 10.000 stručnjaka u Evropi

Screenshot 1 95
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kao matična krovna kompanija Facebooka, Meta se oslanja na rad na daljinu u cijeloj Evropi, kako bi regrutovala nove saradnike u grupi zemalja Evropske unije kao i u Velikoj Britanije.

Kompanija je javila da će najveći broj novozaposlenih u narednih nekoliko godina, koji će učestvovati u izgradnji mreže Metaverzuma, raditi na daljinu iz osam zemalja Evrope.

Meta se nada da će tako proširiti tim svojih talenata izvan tradicionalnih središta kao što su Velika Britanija i Irska.

– Sada mislimo da moramo da potražimo saradnike u cijeloj Evropi. Talenat je tamo napolju. Hoćemo da crpimo taj talenat – rekla je portparolka kompanije Keli Kozans, prenosi DW.

Najvjerovatnije će ovaj potez američke kompanije povećati pritisak na evropske firme, da stvore sopstvene smjernice za hibridni rad i rad na daljinu za talente iz oblasti visokih tehnologija.

Ankete pokazuju da saradnici podržavaju fleksibilna pravila rada. Ali firme tek postepeno uvode pravila koja će važiti i poslije pandemije.

­- Privlačenje talenata je jedna stvar. A druga je zadržavanje talenata – kaže Ivo Šapar.

Kompanija Meta je najavila da će za svoj projekat Metaverzum zaposliti 10.000 ljudi u Evropi. Potražnja za tom vrstom stručnjaka je poslednjih nekoliko godina iznad ponude. Samo u Njemačkoj je krajem 2021. nedostajalo 96.000 stručnjaka iz te branše – radi se o softverskim inženjerima, produkcionim menadžerima i administratorima informacione tehnologije. Prema aktuelnim anketama dvije trećine kompanija očekuju da će se manjak stručnjaka povećavati.