4


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Sindikat metalaca FBiH još jedanput je zatražio hitno održavanje sjednice Ekonomsko – socijalnog vijeća sa samo jednom tačkom dnevnog reda, koja bi bila posvećena rastu najniže plate u ovom entitetu.

Najniža plata

U dopisu predsjednika SMFBiH, Bajre Meleza, dostavljenom Vladi FBiH, Ministarstvu finansija i članovima kolegija ESV FBiH, navodi se da su još početkom jula prošle godine Udruženje poslodavaca i Sindikati postigli dogovor o povećanju najniže cijene rada, te da je dogovoreno da se krajem jula održi sjednica ESV-a, za koju bi Ministarstvo finansija FBiH pripremilo Uredbu o minimalnoj plati. Sedam mjeseci kasnije iz Sindikata upozoravaju da se to još uvijek nije desilo.

– Bavimo se mizernom, najnižom platom za radnike koji nisu online uposleni, koji svakodnevno obavljaju teške poslove, izlažu se pandemiji, pokušavajući da zarade svoju platu. S druge strane, oni koji nam kroje kapu uživaju u udobnosti svojih fotelja i broje u hiljadama svoja primanja. Ne mogu organizovati sjednicu za rješavanje ovog izuzetno važnog pitanja za radnike, jer se izlažu opasnosti od pandemije. Njihovo zdravlje i životi vrijedniji su od radničkih – navodi se u dopisu Sindikata metalaca.

Metalci navode da je normalan život postao privilegija koju uživaju samo političke strukture, dok oni pune budžet, bore se za uplate doprinosa i preživljavaju na rubu egzistencije.
Veliki bunt

– Izražavamo opravdanu bojazan da će tolerancija doživjeti totalni zaokret i pretvoriti se u veliki bunt i proteste koji će imati nesagledive posljedice za sve strukture kojih se tiču pitanja najniže plate i dostojanstvenog života radnika. Nemojte misliti da sjedimo i čekamo. Ne, doći ćemo do vas, po svoje pravo, ma gdje morali ići – navodi se u dopisu Bajre Meleza.