Metalska industrija u BiH: Radnici odlaze iako imaju “dobre plate”

Screenshot 5 13

Brojne kompanije iz metalske industrije u BiH ponovo staju na noge nakon krize. No, ključni problemi su im rast cijena sirovina i nedostatak radne snage.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U derventskom preduzeću “Metalac MBM”, koji proizvodi razne metalne proizvode iz oblasti građevinsrstva, ističu da su protekla tri mjeseca bila veoma dobra.

Oni izvoze oko 97 posto svojih proizvoda, od čega najveći broj završi u Austtiji, Njemačkoj i Sloveniji.

Do kraja godine očekuju da će imati povećanje obima proizvodnje i samim tim izvoza od 20 do 25 posto. Trenutno proizvode 30 posto više nego prošle godine, kaže vlasnik preduzeća “Metalac MBM” Slobodan Golub.

ČITAJ JOŠ:  U 2023. očekuje se znatno smanjen broj zaposlenosti u svijetu

– Međutm, novčano ćemo ostvariti i 2 do 2,5 posto veće prihode nego prošle godine zbog rasta cijena repromaterijala, odnosno sirovina. U decembru prošle godine cijena sirovog metala iznosila je oko 550 eura, u junu je je dosegla 1.350, a trenutno se kreće oko 1.000 eura po toni – kaže Golub.

U korak sa narudžbama, proširuju i proizvodnju. Nedavno su osposobili dodatnu halu za proizvodnju. Ipak, navode da imaju problema sa radnom snagom. Trenutno imaju 60-ak radnika, ali povećanje obima proizvodnje podrazumjeva i dodatna zapošljavanja.

ČITAJ JOŠ:  U BiH angažovani radnici iz jugoistočne Azije

U “Metalcu” ističu da da se novi radnici ne zadržavaju dugo, iako imaju dobre plate u ovom preduzeću.

GODISNJICA
MARKETING