Portal 072info

Metar ogrjevnog drveta 70, a tona peleta 300 maraka

Budući da se bliži jesen i vrijeme nabavke ogrjeva, građani su se već dali u potragu za ogrjevnim drvetom i peletom kako ove zime ne bi boravili u hladnim stanovima.

U slobodnoj prodaji ogrjevno drvo, ovisno o vrsti i kvalitetu, može se nabaviti po cijeni od 65 do 75 KM za metar.

Za razliku od prošlogodišnje sezone, kada je tona peleta bila i do 600 KM, proizvođači tvrde kako ga pred ovu grijnu sezonu prodaju po 300 KM.

Svake godine u ovo vrijeme cijene ogrjevnog drveta počnu rasti, a kako se bliži sezona grijanja, bivaju sve više, piše USN.ba.

– Preveliko je interesiranje građana za ogrjevnim drvetom. Metar hrastovih drva košta 70, a metar bukovih 75 maraka. Najviše se traži bukovo drvo – kaže Adilan Ćehić, jedan od prodavača ogrjevnog drveta u Bihaću.

Osim na drva, građanima se nudi i mogućnost grijanja na pelet. Domaćinstva koja imaju centralno grijanje ovaj energent sve više koriste. Potvrđuju to i iz peletara u USK-u ističući kako je potražnja velika. U jednoj od njih tvrde da je cijena na nivou prošlogodišnje.

– Da bi se dobio kvalitetan pelet, treba biti kvalitetna sirovina – ističe Zahid Mujić, jedan od proizvođača i distributera peleta iz Bosanske Krupe.

Cijena tone peleta je identična prošlogodišnjoj. Trenutno je 300 KM po toni.

Iz razgovora s građanima saznali smo da će se većina ove zime, kao i prethodnih, grijati na drvo. Kažu, znatno je povoljnije u odnosu na druge energente.

Penzionerima na rate U Savezu udruženja penzionera USK kažu kako su sa ŠPD „Unsko-sanske šume“ potpisali ugovor o isporuci ogrjevnog drveta. Omogućeno je plaćanje u osam rata.

Usn.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box