Portal 072info

Meteorolog koji je predvidio poplave prognozirao vrijeme do kraja zime

Metereolog Igor Kovačić, koji je u maju 2014. godine jedini predvidio da stižu obilne padavine i strašne poplave, za “24 sata” je otkrio kakva nas zima očekuje.

Prema njegovim predviđanjima, u januaru i februaru možemo da očekujemo sve, samo ne stabilno vrijeme.

Ipak, za sada nema potrebe za strahom.

Kraj prošle godine doneo nam je gotovo proljećne temperature, a početak januara donosi debeli minus, snijeg i ledene kiše. Kovačića kaže da će se ovaj vremenski rolerkoster nastaviti i narednih mjeseci.

“Čitav januar će biti prilično promjenljiv, pa je zato prilično teško procijeniti kakvo će vrijeme tačno biti. Ipak, ono što možemo da očekujemo jeste relativno toplije vreme poslije Božića, a zatim će sredinom januara doći do zahlađenja od nekoliko dana. Poslije toga slijedi nekoliko toplijih dana, a ozbiljno zahlađenje stiže nam iza 20. januara“, ističe meteorolog.

Povremeno će biti i dosta toplijih talasa, te će se temperature nekad kretati i do 10 stepeni u plusu. Takvo vrijeme će biti krajem januara, dok početkom februara ponovo stiže hladniji vazduh sa snijegom i ledom. To će ujedno biti i najduži ledeni talas koji će trajati 10-ak dana.

“Konačna stabilizacija vremena može da se očekuje iza 10. februara, iako će i u drugom mjesecu biti dva hladnija talasa. Za sada je jako teško dati dugoročnu prognozu, mada u martu možemo da očekujemo dosta padavina. April i maj bi trebalo da budu relativno suhi“, objašnjava Kovačević, dodajući da je promjeljivo vrijeme sasvim normalno za ovo doba godine.

Podijelite članak