Meteorolozi najavljuju vrelo ljeto, na godišnji možete komotno i u junu

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti i tropskim područjima u maju i junu će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u utorak.

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije okeana, takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

“Temperature zraka i površine mora su se povećale usljed klimatskih promjena, a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padalina”, rekao je u izjavi generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padavine na prostoru Indijskog oceana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog otočja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE