Portal 072info

Meteorolozi objavili kakva nas zima očekuje

zima bih prognoza 98 696x463 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zima u Bosni i Hercegovini, trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Na osnovu rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOFa15, kao i produkata FHMZ, zima (1. decembar 2020.- 28. februar 2021.) u Bosni i Hercegovini, trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu vazduha (period 1981.- 2010. godine)”,  pojasnili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH). 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako se dodaje u saopštenju, vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 odsto na sjeveru zemlje do 60 posto u južnim područjima.

“U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima”, navedeno je u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FHMZ BiH dodaje da na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

“Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020.-2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana”, navedeno je u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se dodaje, prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature vazduha, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno veoma je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim razobljima.

Tokom klimatološke zime (DJF), vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor BiH ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu.

“Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine”, navodi se u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Danas je prvi dan zime: Znate li zašto se decembar naziva najmračnijim mjesecom?

Portal 072info

Sutra počinje zima

Portal 072info

Kakve kape su u trendu ove zime: Birajte beretku, bucket hat ili pletene modele

072INFO PORTAL
REKLAMA
KRAJ REKLAME