Meteorolozi prognoziraju: Balkan očekuje užasna jesen, obilni snijeg pogodit će BiH i Srbiju

Povremene oluje, poplave i klizišta – to najavljuje svjetski meteorološki servis “AccuWeather” za predstojeću jesen na području Italije i Balkana.

Naime, prema sezonskoj prognozi ove kompanije, predviđa se da će se nastaviti povremene oluje koje su se javljale u Italiji i Balkanu tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

Kako jesen bude odmicala, smanjivat će se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost od jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti. Na “AccuWeather” se navodi se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine, prenosi Blic.rs.

Meteorolog Đorđe Đurić iz “Weather2Umbrella” kaže da u ovom trenutku ne mogu da se najavljuju bilo kakve poplave, jer prije svega nezahvalno je davati prognoze za čitavu jesen pred nama. Ono što je sigurno jeste da nas očekuje ugodan septembar, te još jedno miholjsko ljeto.

Kako kaže Đurić, u narednih mjesec dana ne prognoziraju se nikakve obilne padavine, uživat ćemo u umjerenom vremenu.

– Septembar će biti topao sa oko 25 stepeni, što ne znači da neće biti povremenih osvježenja. Praksa je već da imamo miholjsko ljeto, nekad traje duže, nekad kraće – kaže meteorolog.

Dalje u samom izvještaju “AccuWeather” navodi se da će, za razliku od većeg dijela Evrope gdje se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prelaz na hladnije vrijeme. Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra. Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postat će sve niže, kao da je decembar ili januar.

Iz “AccuWeather” najavljuju i potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera u kasnoj jeseni, što će donijeti obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

– Često nestabilno vrijeme imat će negativan uticaj na poljoprivredu i vanjske aktivnosti u ovom regionu – rekao je meteorolog Tajler Rojs (Taylor Royce).

Blic/Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE