AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Nakon tople zime 2013/2014. u većem dijelu Evrope američki meteorološki portal Accuweather predviđa nešto sasvim drugačije u nadolazećoj. Američki meteorološki portal Accuweather u srijedu je objavio sezonsku prognozu za zimu. Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister.

Gledajući zimu u cjelini postojana anticiklona bi se zadržavala nad Skandinavijom većinu vremena. Zbog toga bi dio sjeverna i istočna Evropa imali česte prodore hladnog kontinentalnog zraka, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, osobito u drugom dijelu zime, javlja Crometeo.

Snježnija zima od prosjeka?

Česti prodori vrlo hladne kontinentalne zračne masa s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od prosjeka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluotoka što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snježniju zimu od prosjeka.

Više snijega od prosjeka također se očekuje od istoka Poljske do zapada Rusije i Ukrajine.

Povremeni prodori hladne zračne mase s istoka povremeno će stizati i do područja Njemačke tijekom zime, no duža razdoblja hladnog vremena tamo se ne očekuju. Za taj dio Evrope očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka ili blago ispod, piše Crometeo.

Još jedno područje u Evropi za koje Accuweather predviđa više snijega od prosjeka je alpsko. Mnogo snijega ove zime se očekuje u Alpama, osobito austrijskim i švicarskim. Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim zrakom, uzrokovat će obilne snježne oborine u planinama Iberskog poluotoka, Alpa i Balkanskog poluotoka.

Snažnih oluja ne bi trebalo biti

Vrlo snažne oluje, kakve su zapadnu i sjevernu Evropu često pogađale prošle zime, u nadolazećoj zimi ne bi trebale biti tako jake i učestale. Za područje Irske, Velike Britanije i Francuske u početku su moguća povremena razdoblja hladnijeg vremena, no u drugom dijelu zime očekivano jugozapadno visinsko strujanje donijelo više temperature zraka od prosjeka za taj dio Evrope. Nakon rekordne kišne prošle zime u Britaniji, u ovoj se za taj dio Evrope predviđa manjak oborina.

Bez obzira što se za područje cijele južne Evrope, što uključuje i Balkan, očekuje više oborina od prosjeka, očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka.

Italija i jugoistočna Evropa mogla bi imati problema s poplavama, obilni snijeg u planinama.

Meteorolog Accuweathera Alan Prepertističe da bi Italija i jugoistočna Evropa mogle i dalje imati problema s poplavama, što nije nikako dobra vijest s obzirom na ekstremno kišnu 2014. godinu, u kojoj je ponegdje palo dvostruko više oborina od godišnjeg prosjeka. Poplave koje su u maju ove godine pogodile BiH, Srbiju, Hrvatsku, Rumuniju i Slovačku odnosile su i ljudske živote, a upravo bi dijelovi ovoga područja Evrope u nadolazećoj zimi mogli imati nastavak natprosječnog oborinskog razdoblja s obilnim snijegom u planinama.