Portal 072info

Meteorolozi: Pustinjska prašina stiže u BiH, a evo kakvo će vrijeme biti za Prvi maj

Jugo sa sjevera Afrike, koje na naše prostore dolazi preko Jadrana, donijet će nam u utorak kišu s pustinjskim pijeskom, kazali su u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Od srijede će ponovi biti sunčano vrijeme a za naredni vikend prema sadašnjim prognozama, se može očekivati kiša, dok bi Prvi maj mogao proći bez padavina.

– Narednih dana će biti dosta toplo, jugo koje ide sa sjevera Afrike, preko Jadrana i do nas, i nije isključeno da će nam donijeti i saharski pijesak. Sa kišom koja će biti u noći s ponedjeljka na utorak možda bude u tih čestica prašine iz Sahare, žućkasto-crvenkasti trag koji ćete moći vidjeti kao neki talog na automobilima. Padavine će biti evidentne u cijeloj regiji. Što se tiče temperatura, one će biti između 18 i 24 stepena, a lokalno i do 26 stepeni – govori  Ibrahim Hadžismajlović, dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi Faktor.

Dodaje kako će od srijede preovladavati uglavnom sunčano vrijeme. Prema sadašnjim prognozama, naredni vikend bi mogao biti kišovit.

– Što se tiče Prvog maja, praznik bi mogao proteći bez kiše, a prema sadašnjim pokazateljima 4. i 5. maj bi mogli biti kišoviti – kazao nam je Hadžismajlović.

Podijelite članak
  • 74
    Shares