Portal 072info

Meteorolozi se spremaju na najgore zbog promjene klime: Prijete nam ekstremne hladnoće i vrućine

Više turbulencija u atmosferi, sve više ekstremeno hladnih, polarnih i vrelih talasa, džinovski talasi u okeanima i apokaliptična meteorološka predviđanja – bile su teme klimatologa na međunarodnom kongresu koji je danas završen u Montrealu.

Na poziv Svjetske meteorološke organizacije – agencije UN, oko hiljadu meteorologa je raspravljalo na temu “Vremenska prognoza, kakva nam je budućnost?”. To je bila prva svjetska konferencija o meteorologiji.

Skoro deset godina od stupanja na snagu Protokola iz Kjota s ciljem smanjenja emisije gasa koji, stvarajući “efekat staklene bašte”, vode zagrijevanju atmosfere, sada se više ne postavlja pitanje o opštem zagrijevanju Zemlje.

– Globalno zagrijevanje je nepovratna pojava. Stanovništvo svijeta nastavlja da raste i neophodno je da se prilagodimo – rekla je Dženifer Vanos sa Univerziteta u Teksasu.

U prvoj deceniji ovog vijeka, prosječna temperatura na Zemljinoj površini porasla je za 0,47 Celzijusovih stepeni. Povećanje od jednog odsto dovodi do sedam odsto većeg isparavanje vode u atmosferi, a pošto je isparavanje pokretač vazdušnih tokova u atmosferi, meteorološke prilike se sada češće mijenjaju.

Svjetski naučnici smatraju da će prosječna temperatura Zemlje porasti za dva odsto do 2050. godine.

– Oblaci će se lakše i brže formirati što će usloviti sve jače kiše i dovesti do više iznenadnih poplava – rekao je Sajmon Vang sa Univerziteta u Juti.

Prijete nam ekstremne hladnoće i vrućine

Po njegovim riječima, biće više slučajeva ekstremne hladnoće, kao prošle zime u Sjevernoj Americi, i ekstremne vrućine i suše.

Izazov za meteorologe je da uzmu u obzir i “dodatne sile”, uzrokovane globalnim zagrijevanjem što komplikuje prognoziranje vremena, ocijenio je Vang.

– Meteorolozima će u narednim decenijama biti neophodno izuzetno snažni računari, kojih sada ima veoma malo – dodao je on.

Meteorolozi ocjenjuju da će njihova predviđanja biti sve neophodnija za vazdušni saobraćaj – zbog neočekivanih turbulencija, kao i za pomorski saobraćaj jer se očekuju džinovski talasi u okeanima, visoki i do 40 metara.

– To je samo početak klimatskih promjena, jer okeani imaju ogroman uticaj zbog oslobadjanja viška toplote i isparavanja – naveli su eksperti i dodali da ne treba zaboraviti na topljenje vječitog leda na Grenlandu.

Blic

Podijelite članak