METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Ako se ovaj scenarij ostvari, u idućih pet dana prijete nam …

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na popularnoj meteo stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna upozoravaju da prema sadašnjim prognostičkim modelima stiže sve nestabilnije vrijeme, a s tim možda povezani i problemi s klizištima, odronima i vodostajima rijeka. Prenosimo ovu prognozu:

– Prodor hladnog zraka nad Sredozemljem i ciklonska aktivnost Sredozemlja trebali bi biti krivac vrlo nestabilnom vremenu koje se očekuje da će nas pratiti od utorka do nedjelje, možda čak i prvi dio četvrtog mjeseca.

Pažnju treba obratiti na velike količine snijega koje su pale ove zime u gorju, zatim prezasićenost tla vlagom, jer smo imali jesen i zimu sa iznadprosječnom količinom oborina u regiji.

ČITAJ JOŠ:  Rusija nije geoekonomska sila: Ovo su podaci koje treba znati

– Upravo zbog razloga što od utorka stiže jače zatopljenje praćeno umjereno jakim južnim vjetrom osobito u gorju, kako će to biti praćeno uglavnom kišnim oborinama očekuje se ubrzano otapanje snijega, aktiviranje sezonskih planinskih vodotoka. Iz ovog razloga moguć je porast rijeka u Bosni te Srbiji kao i sjeveru Crne Gore – navodi se i dodaje:

– Veće količine kiše između utorka i nedjelje pasti će na Jadranu, Crnoj Gori, južnoj i zapadnoj Srbiji, zatim Hercegovini te zapadu, sjeverozapadu, centralnom te istočnom dijelu BiH. Primarna opasnost prijeti od odrona i klizišta jer već npr. u Bosni imamo aktivirano na desetine novih klizišta…

ČITAJ JOŠ:  Prijedlog struke: Privremeno suspendovati akcize na gorivo, tako smanjiti cijene za skoro 0,50 KM

– Dakle, zasad primarni rizik od klizišta, odrona i većeg vodostaja rijeka ima Bosna i Srbija jer će od utorka do nedjelje pasti lokalno veća količina kiše, a izražena južina će ubrzano otapati snijeg. Ovakva situacija može uzrokovati probleme u regiji, samo se nadajmo bez nekih većih posljedica.

Mi smo došli u takvu situaciju da i manje pogoršanje uz umjerenu količinu oborina može dodatno pogoršati situaciju, a da ne govorim o pogoršanjima s većim oborinama kojih će ovog proljeća zasigurno biti.

ČITAJ JOŠ:  HRVATSKI CARINICI U ŠOKU: Zaustavili Nijemca, kada su otvorili gepek njegovog automobila ugledali su...

Trenutni dugoročniji prognostički modeli ne upućuju na dugotrajnu stabilizaciju vremena niti na prvom dijelu 4. mjeseca iako naravno promjena u ovim prognozama još može biti – zaključuje se na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Doznajemo.com

GODISNJICA
MARKETING