Meteorolozi upozoravaju: Moguće jako nevrijeme

grmljavina nevrijeme

Hrvatski meteorolozi objavili su prognozu vremena u narednom periodu.

Vjetar većinom slab, u Hrvatskoj na srednjem i južnom Jadranu od sredine dana umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 26 do 31 °C – navodi Državni hidrometarološki zavod Hrvatske za četvrtak.

Unatoč lijepom vremenu koje je najavljeno za četvrtak i petak, sistem upozorenja Meteoalarm ističe kako je poslijepodne lokalno moguće da bude i opasno zbog jakih pljuskova.

U Gorskom Kotaru i uz granicu sa BiH moguć je jak razvoj oblaka, mjestimično može biti pljuskova i grmljavine, a ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji.

Vjetar većinom slab, na srednjem i južnom Jadranu od sredine dana umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 26 do 31 °C – navodi Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske za četvrtak.

Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal kao problem navode da će ponegdje biti pojačani udari bure i da to može biti potencijalno opasno za manja plovila.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sučano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, su mogući u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 26 do 31, na jugu do 34 °C.