Portal 072info

Meteorolozi upozoravaju: Ovo je najtoplija godina do sada! Slijedi još gori scenarij…

Prema procjenama svjetskih meteorologa, 2015. godina je na putu da postane najtoplija otkad ljudi vrše mjerenje temperature

Prema podacima koje je objavila američka Nacionalna administracije za okeane i atmosferu (NOAA), prvih šest mjeseci ove godine bili su u prosjeku najtopliji u posljednjih 136 godina.

Prosječna temperatura za jun na svjetskom nivou iznosila je 16,33 stepena, što je za 0,12 stepeni više u odnosu na prošlogodišnji rekord. Ovogodišnji jun je, prema prosječnim temperaturama na planeti, bio najtopliji još od 1880. godine od kada se vrše mjerenja.

Ovog juna prosječna temperatura bila je 0,88 stepeni Celzijusa viša od prosjeka tokom 20. vijeka. Nadmašen je rekord prošlogodišnjeg juna, kada je temperatura bila 0,12 stepeni izdan prosjeka.

Prema podacima američke institucije, temperaturni rekord postavljen je i kada se posmatra polugodišnji period januar-jun.

Ove godine je za period januar-jun prosječna temperatura na kopnu i na okeanima bila za 0,85 stepeni Celzijusa viša od jednovjekovnog prosjeka i najviša je još od 1880. godine.

Do sada je polugodišnji rekord bio zabilježen 2010, kada je temperetura bila 0,09 stepeni Celzijusa viša od prosjeka od 1880. godine.

Portparol NOAA je istakao da se u budućnosti očekuje još veći rast temperature, koji može imati katastrofalne posljedice.

atvbl.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box