Metode štednje o kojima vjerovatno nikada niste razmišljali

Moguće je da ste čuli savjete za štednju namijenjene prosječnom građaninu, koji uključuju izostavljanje jutarnje kave, nošenje ručka od kuće…, no postoje neke metode koje niste uzeli u obzir, bez obzira na primanja.

Razmislite koliko trošite na mobilne usluge

Zamislite koliko dugoročno možete uštedjeti ako se prebacite na jeftinijeg operatora ili izaberete prikladniju tarifu, pokušajte sjesti i izračunati koje ponude bi vam najbolje odgovarale.

Pokušajte biti dosjetljivi prema svojim provajderima

Jednostavnim pozivom i izražavanjem želje da promijenite provajdera, službenici su skloni da ponude nižu cijenu vašeg postojećeg paketa samo da bi vas zadržali kao klijenta.

Copy

Izbjegavajte stanje ‘bez gotovine’

Izbjegavajte da svakog mjeseca ‘ispraznite’ stanje na računu kako biste izbjegli da budete bez novca, što bi značilo da nemate niti kune u slučaju hitnih potreba.

Zajedno je lakše

Iskoristite diskonte i akcijske ponude namirnica kombinirajući to sa susjedima, rodbinom, prijateljima. Za samce je definitvno dobro rješenje, da nađu ‘cimera’ kako bi uštedjeli na troškovima stanovanja. Razmotrite mogućnost dijeljenja troškova wi-fi usluge sa susjedima.

Premjestite nešto sa raspoloživih računa na štedne račune

Malo novca, ukoliko imate, odvojite na poseban račun. Na taj račun ćete dodavati male iznose koji preostanu kad podmirite dospjele mjesečne obaveze.

Koristite provjerene recepte

Držite se standardnih i jednostavnih recepata za pripremanje omiljene hrane. Eksperimentiranje sa novim i egzotičnim jelima zahtijeva kupovinu neobičnih, često skupih namirnica koje je teško očuvati svježim.

Sam svoj majstor

Odredite sebi zadatak da naučite male popravke u kući i da što više stvari rješavate sami. YouTube vam može biti koristan izvor za učenje različitih vještina.

Prethodni članakPOPLAVE U BiH: Nekoliko sela u okolini Nemile odsječeno od ostatka države
Sljedeći članakSilovao sestru u zatvorskoj sobi za posjete!