Mevludin Bektić: Radnici nikad nisu bili u gorem položaju

1 61
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Radnici nikad nisu bili u lošijem položaju od samostalnosti Bosne i Hercegovine, upozorio je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Dodao je da će ovog 1. maja radnici iskazati svoje nezadovoljstvo nizom protestnih šetnji i okupljanja koja će biti organizirana u manjem obimu i uz poštivanje epidemioloških mjera.

Cijena rada

– Na proteste će izaći rudari, trgovci i brojni drugi radnici koji nisu zadovoljni svojim položajem. Moramo ukazati na neprihvatljivo nisku cijenu rada, na nezaključivanje kolektivnih ugovora… Isto tako ćemo ukazati na najnižu plaću u FBiH, koja je neprihvatljivo niska i nije se mijenjala od 2016. godine. Ovo je ispod svakog nivoa i degutantno je razgovarati bilo s kim o toj temi. Ne postoji primjer u Evropi da se ovakve stvari dešavaju radnicima – istakao je Bektić.

Prema njegovim riječima, radnike se uvijek uvjetuje usvajanjem nekih drugih zakona, a kako bi se povećala minimalna plaća.

– Radnici zaista trpe, pokušali smo razgovarati s poslodavcima, kao i s Vladom FBiH, ali ne postoji ambijent da bi se nešto promijenilo. Potrebne su izmjene zakona, ovo stanje je više neodrživo. U teškoj smo situaciji, pandemija je, a radnici su nezaštićeni. Učinit ćemo sve u narednom periodu kako bismo ovo promijenili – kazao je Bektić.

Naglasio je da je došlo vrijeme da radnici dostojanstveno žive te da plaće moraju biti ekvivalent pristojnom životu.

– Ako to ne bude tako, nakon koronavirusa slijedi nam egzodus radnika i ova će država doživjeti katastrofu. Da nije pandemije, prvomajski protesti bi bili sasvim drugačiji. Ne mogu radnici više trpjeti, vlast nam nije u stanju osigurati ni vakcine kako bi radnici zaštitili svoje i živote svojih porodica. Radno zakonodavstvo ne ide naruku radniku, Zakon o radu iz 2016. godine diskriminatoran je – poručio je predsjednik SSSBiH. 

Prijete otkazom

Bektić je istakao da nikad nije bio gori odnos prema radniku nego što je to danas.

– Niko neće da presiječe i kaže da idemo nešto popraviti. Mora se povećati plaća radnicima. Prijedlozi koje čujemo od Vlade FBiH i poslodavaca nisu ni blizu onog što mi očekujemo, mora se desiti iskorak. Radnicima se uvijek prijeti otkazima, a poslodavci traže svoj profit na niskoj cijeni rada. Pojedinci se enormno bogate. Mora se napraviti država za radnika, a, ako se to ne desi, država će propasti – zaključio je Bektić.

Bez posla ostalo 30.000 radnika

– Bez posla je od početka pandemije ostalo najmanje 30.000 radnika. Imamo podatke da radnici i dalje dobivaju otkaze i prijeti im se otkazima. To je ta igra mačke i miša, ako mi tražimo povećanje plaća, poslodavci počnu pričati o otpuštanju. Bez radnika se ne može, ako neko želi da uruši ovu državu, to će se dogoditi odlaskom mladih – istakao je Bektić.