Portal 072info

Mevludin Dizdarević odbranio doktorsku disertaciju

Hafiz mr. Mevludin Dizdarević je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu uspješno odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom: “Mjesto Hivzije Hasandedića u izučavanju kulturne historije Hercegovine”.

Odbrana je održana u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu pred brojnom publikom i komisijom u sastavu dr. Mehmed Kico, dr. Nusret Isanović i dr. Ahmet Alibašić.“

Dobijeni rezultati istraživanja se mahom podudaraju s nizom uvjerljivih zaključaka koji Hivziju Hasandedića prikazuju kao istraživača kulturne baštine u Hercegovini iz osmanskog perioda.”- rekao je dr. Isanović u predstavljanju izvještaja komisije.

“Čuvajući se neodmjerenog i neutemeljenog glorificiranja Hivzije Hasandedića i njegovog rada, autor je nastojao kritički istražiti, obrazložiti i argumentirati njegovu vrijednost i značaj uz neophodno uvažavanje historijskog trenutka u kojem je Hivzija Hasandedić djelovao.

”Komisija je zaključila da je rad izraz nastojanja da se djelo Hivzije Hasandedića sistematizira i približi široj znanstvenoj i kulturnoj javnosti. Kroz dijalog sa njegovim djelom uspostavljen je poželjan kontinuitet mišljenja i ideja s ranijim generacijama istraživanja i sa ranijim autorima.

Time je ostvaren neposredan susret sa kulturnom tradicijom Bošnjaka koja je decenijama bila zapostavljana i obezvrjeđivana.

rtvze.ba

Podijelite članak