Portal 072info

Mevludin Gađun tvrdi da zbog statusa na Facebooku nije dobio novi ugovor, iz RMU Kakanj demantuju

Sa slučajem je upoznat cijeli Kakanj, s obzirom na to da veći dio stanovništva radi u nekom od kakanjskih rudnika, ali Gadžunu još uvijek niko nije pomogao. Naime, sve je krenulo kada je s mjesta direktora Rudnika mrkog uglja Kakanj smijenjen Kasim Alajbegović.

Prema riječima Gađuna, u Kaknju niko ne smije pričati protiv načelnika Mandre.

“Kada su smijenili Alajbegovića na Facebooku sam napisao status kojim sam pozvao rudare da pruže podršku čovjeku koji je osnivač SDA stranke u Kaknju, organizator otpora, komandant i ranjenik, čovjek koji je RMU vratio na noge i pozitivno poslovanje. Međutim, odmah nakon toga dobio sam poruke od Mandrinih prijatelja i poznanika da ću dobiti otkaz i da pazim šta pišem”, govori Gađun.

Nakon Alajbegovića na funkciju v.d. direktora RMU Kakanj došao je Sead Imamović koji je prvog radnog dana, prema riječima Gađuna, pozvao upravnika pogona u kojem je Gađun radio i rekao da njegov ugovor neće biti produžen.

“Novi direktor je došao 7. maja, a meni je 9. maja rečeno da ne dolazim više na posao. Tek 17. maja mi je istekao ugovor, a svaki dan su me lagali, govorili su mi kako trebam doći da razgovaramo, ja dođem, njih nema. Svaki dan sam dolazio, oni ne žele da me prime. Imamović ima moj ugovor i ne želi da ga potpiše. Nadzorni odbor je donio odluku da se svima produže ugovori, a on je uzeo moj ugovor i jedino ja, od svih ljudi koji su primljeni sa mnom, nisam dobio produženje”, dodaje Gađun.

Ovom demobilisanom borcu ne žele reći zbog čega mu ne žele produžiti ugovor s obzirom na to da, kako tvrdi, nikada nije uzimao bolovanje, vrijedno je radio i ispunjavao sve obaveze.

“U Kaknju vlada tiranija. Mandri ne može niko ništa, a ja već danima pričam o ovome, pozivam medije, ali niko ne želi o tome pisati. Meni preostaje još pravno da se borim za svoja prava, tjerat ću to dokle mogu, a kada će se završiti ne znam”, zaključio je Gađun.

Kontaktirali smo i Rudnik mrkog uglja Kakanj iz kojeg smo dobili kratke informacije da Gađun nije otpušten već da mu je istekao ugovor te da iza svega ne postoji politička pozadina. Također, dodali su da je Gađun fizički nasrnuo na službeno vozilo RMU Kakanj u kojem se nalazio v.d. direktor Sead Imamović, a o svemu je upoznat i MUP ZDK.

Načelnik Kaknja Nermin Mandra nam je pak kazao kako lično ne poznaje Gađuna te da prozivke i brutalna vrijeđana trpi puno duže od datuma kada je Gađunu odbijeno produženje ugovora.

“Kada je bila priča o zapošljavanju u RMU Kakanj lično sam zagovarao da se primaju djeca šehida i demobilisani borci i uspjeli smo se izboriti za to. O slučaju s Gađunom sam upoznat preko drugih ljudi, i kako znam, istekao mu je ugovor, a ja s rudnikom zaista nemam ništa. Svaki dan mi prijatelji pokazuju njegove brutalne uvrede i statuse koje piše po Facebooku s obzirom da ja to ne koristim. Ne znam koji su njegovi motivi, ali sve njegove uvrede su počele puno prije isteka njegovog ugovora”, zaključio je Mandra.

Klix.ba

Podijelite članak