Portal 072info

MH370: Najbolji trag do sada

Australijski brod u potrazi za nestalim avionom “Malezija erlajns” je otkrio signale koji odgovaraju onima iz crne kutije, potvrdio je šef vazduhoplovne potrage.

Oprema sa broda “pokupila” signale koji bi mogli da potiču iz crne kutije aviona što se smatra za “trag koji najviše obećava”

Koodinator međunarodne potrage za nestalim avionom Angus Hjuston rekao je da je detektor registrovao oštre zvukove kod sjeverozapadne obale Australije.

Angus Hjuston, koji predvodi potragu za letom MH370, nazvao je ovo otkriće “tragom koji najviše obećava”. On je, međutim, dodao, da avion još uvek nije pronađen i da im je potrebno još informacija.

“Dva odvojena signala su registrovana. Prvi je trajao dva sata i dvadeset minuta prije nego što je izgubljen”, rekao je šef australijske agencije koja koordinira potragu za malezijskim avionom.

“Ovom prilikom dva različita povratna oštra zvuka su se čula. Značajno jer bi to moglo biti od oba transmitera – rekordera koji zapisuje podatake s leta i rekordera koji snima glasove u kokpitu”, naveo je Hjuston. Potvrda da li su stvarno uhvaćeni signali iz crne kutije nestalog aviona sa 239 putnika i čalnova posade sa leta od Kulua Lumpur za Pekingu 8. marta, mogla bi da potraje nekoliko dana, dodao je Hjuston.

Kineska zvanična novinska agencija Sinhua javila je u subotu uveče da je patrolni brod “Haiksun 01” u južnom dijelu Indijskog okeana otkrio “pulsni signal” od 37,5 kiloherca (ciklusa u sekundi), iste frekvencije koju emituju uređaji koji snimaju podatke sa leta aviona u kokpitu.

Drugi signal je registrovan na manje od dva kilometra od prvobitnog i u razmaku od samo nekoliko sati.

Avion tipa “Boing 777” je izgubio komunikaciju i nestao iz civilnog radara manje od sat vremena po poletanju iz Kuala Lumpura za Peking, 8. marta. Malezijske vlasti vjeruju da se srušio u južnom dijelu Indijskog okeana.

Agencije

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box