Portal 072info

Microsoft kupio Nokiu

microsoft_logoMicrosoft je pristao da plati 5,4 milijarde eura za kupovinu mobilnog poslovanja Nokie, uključujući i prava na patente te finske kompanije, koja je nekada bila najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu.

Prema tom sporazumu, Microsoft će platiti 3,79 milijardi eura za sektor mobilnih uređaja Nokie i 1,65 milijardi eura za patente, navodi se u zajedničkom saopštenju dvije kompanije. Sporazum bi trebalo da bude realizovan početkom naredne godine, jer ga još moraju odobriti dioničari Nokie i tržišni regulatori, prenosi Hina. Nokia, nekada neprikosnoveni lider na tržištu mobilnih telefona, zapala je posljednjih godina u financijske probleme jer je izgubila tržišni udio zbog velikog uspjeha pametnih telefona Samsunga i Apple-a.

Nokia je 2011. godine sklopila partnerstvo s Microsoft-om o korištenju njegovog Windows Phone softvera za mobilne uređaje, a iste godine na čelo kompanije iz Microsoft-a dolazi Stephen Elop. Kako bi poboljšao financijsku poziciju finske kompanije, Elop je posljednjih godina smanjio broj zaposlenih za više od 20 hiljada, a početkom ove ukinuo je i isplatu dividende. No, ni to nije vratilo Nokiu na ranije tržišne pozicije. Prodaja mobilnih telefona Nokie pala je u drugom tromjesečju 27 odsto, dok je u posljednjih devet tromjesečja njen gubitak iznosio više od pet milijardi eura.

Microsoft, najveći svjetski proizvođač softvera, i sam vodi borbu kako bi ostao relevantan na tržištu jer se potrošači sve više odmiču od ličnih računara sa Windows softverom i okreću mobilnim uređajima Apple-a i drugih proizvođača.

Podijelite članak