Microsoft najavio revolucionarnu inovaciju: Lozinke odlaze u prošlost

Microsoft passwordless
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Umjesto da se sjećate lozinke ili koristite menadžer lozinki, moći ćete da koristite aplikaciju Microsoft Authenticator, Windows Hello, sigurnosni ključ ili SMS ili kodove e-pošte.
Moći ćete da se prijavite na usluge kao što su Outlook, OneDrive, Microsoft Family Safety, pa čak i Xbox Series X/S bez lozinke.

Microsoft će ovu opciju predstaviti svima u narednih nekoliko sedmica dok se priprema za lansiranje Windows 11, 5. oktobra.

Nakon što instalirate aplikaciju Authenticator i povežete je sa svojim nalogom, možete da isključite lozinku. Idite na postavke svog Microsoft naloga, zatim napredne opcije sigurnosti i dodatna sigurnost. Odatle možete da prebacite svoj nalog na onaj bez lozinke. Zatim slijedite upite i odobrite obavještenje u aplikaciji Authenticator da biste odobrili funkciju.

Lozinku možete ponovo aktivirati u bilo kom trenutku, ali drugi načini prijavljivanja mogu biti daleko jednostavniji i sigurniji. Ne samo da su lozinke minsko polje za cyber sigurnost, već im je potrebno mnogo vremena da se unesu i, u najboljem slučaju, dosadne su za rukovanje.

Tome svjedoči i objava izvršnog direktora Microsofta Satya Nadela-e koji ističe da je budućnost sigurnosti bez lozinki. “Od danas ovu viziju pretvaramo u stvarnost za korisnike Microsoft naloga”, naveo je Nadela na svom Twitter nalogu.

Bilo bi dobro da vidite druge usluge koje odbacuju lozinke ako mogu ponuditi korisnicima alternativne, sigurne metode prijavljivanja. Do tada uključite 2 Factor autentifikaciju kad god je to moguće, nabavite menadžer lozinki i koristite jedinstvene lozinke za sve svoje naloge.