Portal 072info

Midhat ef. Begić: Post nije za slabiće, on uči vjernika da bude jak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji je Allah, dž. š., učinio boljim od ostalih mjeseci po mnogo čemu. Glavna karakteristika mjeseca ramazana, koju i Allah, dž. š., stavlja u prvi plan pri spomenu ramazana jeste da je u njemu počela objava Kur’ana, upute čovječanstvu, putokaza ljudima i jasnog dokaza pravog puta.

– Sama činjenica da se ramazan u Kur’anu spominje samo jednom ukazuje na njegovu posebnost, jer kao da Uzvišeni poručuje čovječanstvu da je stiglo nešto vrijedno, značajno, rijetko te nas poziva da što bolje i kvalitetnije to vrijeme iskoristimo. Kako je naš narod oduvijek cijenio vrijeme posebno u mubarek danima, tako je u svim našim sredinama ustaljen običaj učenja mukabele gdje se u svakoj džamiji za mjesec prouči cijeli Kur’an. Da učenje ne bi bilo samo mehaničko izgovaranje, mnogi imami nastoje da džematlijama pojasne proučeni dio kako bismo se zajednički potakli na razmišljanje o kur’anskim porukama, što je, također,  jedan od ciljeva ramazana. Osim početka objave Kur’ana kao glavne odrednice ramazana, tu je i post koji je obavezan svakom vjerujućem insanu u toku cijelog mjeseca – kazao je za Avaz.ba Midhat ef. Begić, imam džemata Trzanj, MIZ Sarajevo.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Duhovni značaj posta

Kada govorimo o postu, mi ustvari govorimo o vježbanju, treningu vjernika u kontroliranim uvjetima da bi bio spreman na moguće nedaće koje bi ga zadesile u uvjetima nad kojima nema kontrolu. Zabraniti sebi jelo, piće, spolno uživanje od zore do zalaska sunca, posebno u ljetnim danima može samo osoba koja ima jak karakter. Post ni u kojem slučaju nije za slabiće i on uči vjernika da postane jak. Onaj koji je spreman ostaviti dozvoljene stvari (hranu, piće) zarad Allahova zadovoljstva mjesec ne može da ne bude spreman ostaviti ono što je zabranjeno u toku cijele godine, npr. krađu i sl. – pojasnio je ef. Begić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Post, također, ima zadatak da nas podsjeti na Allahove blagodati koje mi ponekad počnemo podrazumijevati. Kada vjernik osjeti potrebu za hranom, za vodom, nužno se javlja razmišljanje o tome da su to zaista velike blagodati. Postač treba biti svjestan da Allah hoće da bi ga mogao ostaviti dugoročno gladnog i žednog, kao što to bude u toku cijelog dana, a posebno pred iftar. Ovakvo razmišljanje neminovno povećava osjećaj zahvalnosti i razvija lijepe osobine kod vjernika.

Ramazan je prilika da se približimo jedni drugima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Socijalni aspekt ramazana je jako bitan. Zajednički iftari, teravije, mukabele, pored toga što vjernike približavaju Bogu, također trebaju da ih približavaju jedni drugima.

– Prilikom organizacije zajedničkih iftara posebno trebamo obratiti pažnju da nas Allah, dž. š., obavezuje na čuvanje rodbinskih veza koje su često pokidane radi sitnih materijalnih interesa. Poslovni partneri, prijatelji, školske kolege su uvijek rado viđeni gosti, ali nikad ne smijemo zanemariti roditelje, porodicu, rodbinu, a posebno one starije i usamljene među njima. Sebi trebamo staviti u obavezu da početak ramazana bude početak popravljanja naših međusobnih odnosa, a Bajram njihova kruna – zaključio je ef. Begić.

AVAZ


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 35
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6