20201013164547 626324


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Bezbjednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, zbog naglog zahlađenja i dolaska kišovitog vremena, mogla bi se značajno pogoršati, s obzirom na to da veliki broj migranata nema riješeno pitanje smještaja.

Iz policije su potvrdili kako je posljednjih dana sve veći broj prijava građana o provalama i nezakonitom boravku migranata u stambenim i drugim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše.

Jedan takav događaj postao je viralan, kada je vlasnik vikendice u naselju Izačić, nadomak Bihaća, u svom objektu zatekao dva migranta koji su provalili.

Na snimku, koji je potom okačio na društvenim mrežama, su dvojica muškaraca koji na podu vikendice lože vatru od parketa i dijelova namještaja i tako pokušavaju da se ugriju.

U želji da ih preplaši, zaključao je vrata vikendice i zaprijetio da će je zapaliti, nakon čega su migranti, koji su rekli da su iz Irana, provalili vrata i pobjegli.

U proteklim mjesecima u šumama nadomak Bihaća i Velike Kladuše nikao je veliki broj divljih kampova u kojima borave ilegalni strani državljani i koji su im polazište za odlazak u “gejm”, odnosno pokušaj prelaska granice s Republikom Hrvatskom.

“Dolaskom kišnog vremena i hladnijih dana veliki broj migranata koji su u šatorima krenuće u urbana područja, kako bi tamo pronašli sklonište i hranu. To će se neminovno odraziti i na sigurnosnu situaciju”, istakao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

U ovom trenutku najveći problem je nedostatak smještajnih kapaciteta za migrante, a on je posebno izražen nakon što su vlasti u Unsko-sanskom kantonu zatvorile prihvatni centar “Bira”.

Iako su međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom zatražile njegovo ponovno otvaranje, premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kažu kako o tome nema govora.

Podršku im pružaju i građani Bihaća koji se svakodnevno okupljaju ispred “Bire”, dok u Velikoj Kladuši mještani protestuju ispred “Mirala” i traže zatvaranje tog kampa te izmještanje migranata van teritorije općine.

Gradski vijećnik u Bihaću Sej Ramić kaže kako zabrinjava ono što se poslJednjih dana dešava oko “Bire”.

“‘Bira’ je zatvorena, ali nas zabrinjava šta se oko nje dešava. Iako je prazna, radnici još dolaze, pravi se hrana i odnosi migrantima u druge centre, ali kontejneri još ne izlaze. Šta čekaju s kontejnerima, zašto ih ne prevezu U Lipu i završe posao oko zatvaranja ‘Bire'”, pita se Ramić.

Kada je u pitanju prihvatni kamp u Lipi, tamo je trenutno smješteno hiljadu korisnika, a iz IOM-a kažu kako su time kapaciteti tamo potpuno iskorišteni.

Tako ne misle u Operativnoj grupi za migrantsku krizu USK i smatraju kako se u Lipu u ovom trenutku može smjestiti do 3.000 migranata.

U međuvremenu, migranti i pored mjera zabrane i dalje pristižu na ove prostore i sada je već očito da su pred Unsko-sanskim kantonom novi problemi.